Kezdőlap AKTUÁLIS Döntött a kormány! Szeptember 15.-től lép hatályba az új rendelet

Döntött a kormány! Szeptember 15.-től lép hatályba az új rendelet

Csütörtöktől kezdve kötelező lesz az állapotos nők számára bemutatni a magzati életfunkciók működését, azaz meghallgatni a babák szívhangját. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletről kérdezte a Hetek a Belügyminisztériumot.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a hétfői Magyar Közlönyben megjelent az a belügyminisztériumi rendelet, amely átírja a korábbi, 1992. évi LXXIX. törvényt, amely a magzati élet védelméről szólt. Pintér Sándor, az egyik mellékletében alkalmazott változtatást.A változtatás arról szól, hogy mostantól az állapotos nőknek be kell majd mutatniuk egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amely dokumentum azt rögzíti, hogy a várandós kismama számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

A Belügyminisztérium most a Hetek lapnak írt válaszában egy sajtóközleményt küldött el azzal kapcsolatban, hogy kutatások szerint a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének a kezdetét.Mint írják, a szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandóság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nők számára.

Miután az Egészségügyi Szakmai Kollégium új egészségügyi szakmai irányelvet fogadott el a méhen belüli várandósság megállapításáról és a rizikó-besorolásról, ezért a Belügyminisztérium is módosította a vonatkozó rendeleti szintű szabályozást is, így az állapotos nőnek a terhesség megszakítása előtt meg kell hallgatnia gyermeke szívhangját.Az abortuszt igénylő várandós nőknek szeptember 15-étől tehát igazolniuk kell, hogy ez a tájékoztatás, bemutatás megtörtént.

loading...