Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Döbbenetes módszerrel törik fel és lopják el az autókat! Mutatjuk az egyszerű...

Döbbenetes módszerrel törik fel és lopják el az autókat! Mutatjuk az egyszerű trükköt!

Hirdetés

A német autóklub (ADAC) alapos vizsgálat alá vetette a modern, kulcs nélküli rendszerrel ellátott típusokat. Sokkoló az eredmény: több mint százat ki lehet nyitni, sőt el is lehet vinni egy banális módszerrel.

Az ADAC szakemberei szerint a „keyless go” rendszerekkel van a gond, amelyek lényege, hogy a sofőr zsebében maradhat mindvégig a kulcs (vagy speciális kártya), és a központi zár a külső kilincs érintésére nyit, a kocsitól eltávolodva pedig magától reteszel. Nem kell a gyújtáskapcsolóba sem bedugni a kulcsot, a motort gombnyomásra lehet indítani.

Hirdetés

A rendszer gyengéje az adó és a vevő közötti rádiójel-sugárzás, mert egy bolti, körülbelül

30 ezer forintos jelhosszabbítóval könnyedén ki lehet játszani

– írja az Origo. Így a tolvajoknak sem kell kódmásolással- és reprodukálással vagy más bonyolult módszerekkel bajlódniuk. Annyi dolguk van csupán, hogy egyikük a tulajdonos pár méteres közelébe férkőzzön, ezután készülékével felerősíti és továbbítja a jelet a társának, aki az autó mellett áll, akár pár száz méterrel távolabb. Ő ezután ki tudja nyitni az ajtót, és beindíthatja a motort, ami a rádiójelet elhagyva sem áll le magától, tehát nyugodtan vihető a zsákmány.

Az ADAC kísérlete szerint szinte minden márka több típusa is könnyen ellopható a módszerrel. A részletes lista innen letölthető.

Hirdetés