Kezdőlap EGÉSZSÉG Cukor vagy zsír? Meg fogsz lepődni, de ez a legnagyobb ellenséged, ha...

Cukor vagy zsír? Meg fogsz lepődni, de ez a legnagyobb ellenséged, ha a plusz kilókról van szó!

Hirdetés

Biztosan te is hallottad már, hogy ha sok zsírt eszel, meghízol. Hogy a zsír hozzájárul a szívbetegséghez, cukorbetegséghez és az elhízáshoz. Hogy az állati zsírok veszélyesek és a növényi zsírok a jók. Egy jó ideje megdőltek már ezek a nézetek, lássuk a magyarázatot.

A cukor és a zsír a táplálkozás-egészségügy legvitatottabb témái. Az emberek folyamatosan felteszik a kérdést, hogy mennyi zsírt és mennyi cukrot szabad fogyasztani, hogy megőrizhessék az egészségüket és elérhessék az ideális testalkatukat.

Hirdetés

A cukor

Korlátozás minden ember számára prioritás kellene, hogy legyen, nem csak azon személyek számra, akiknek valamelyik kialakult krónikus betegsége van. A cukor vagy más néven szacharóz egy olyan alapanyag, amely rengeteg élelmiszerben megtalálható. Ha a boltok polcairól, az élelmiszerek közül le kellene szedni mindazt, amiben cukor van, akkor a termékek nagyjából 20 százaléka maradna csak fenn. Nem csak az édességekben találhatjuk meg, habár azokban a legnagyobb mennyiségben.

Az energia mellett a cukor nem biztosít semmi egyebet a szervezet számára, ezért is nevezik üres kalóriának. Gyorsan képes megemelni a vércukorszintet és ezért nem ajánlott a cukorbetegek számára sem, ugyanakkor inzulin kiugrásokat okoz, ami nem segíti a fogyást, hanem éppenséggel gátolja.

A cukorbevitel korlátozása a legjobb módja annak, hogy elkezdjük csökkenteni a vércukorszintet és nekikezdjünk a fogyási programnak. Az üdítőkkel tanácsos mindig kezdeni a megszorítást, majd következhetnek fokozatosan a különféle ételek.

A zsír

Évtizedek óta a zsír a “rosszfiú” és az egészségtelen táplálkozás képviselője. Azonban az utóbbi években számos kutatás kimutatta, hogy a zsír nem rosszabb, mint a szénhidrát. Ma már, az alacsony szénhidrát tartalmú, magasabb zsírtartalmú étrendet előnyösebbnek tartják, különösen vércukorszint- és testsúlycsökkentés szempontjából.

A zsír a legmagasabb energiaértékű tápanyag, kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát és a fehérje, de ez nem jelenti azt, hogy a zsírokat-olajokat kerülni kellene. Inkább csak tudatosnak kell lenni abból a szempontból, hogy mennyit fogyasztunk belőle kalória tekintetében.

Egyes zsírok rosszabbak, mint mások. Azoknak a zsíroknak a bevitelét, amelyek feldolgozott élelmiszerekben, kekszekben, chipseknek, süteményekben, péksüteményekben fordulnak elő, lehetőleg kerülni, de legalábbis minimálisra kell visszaszorítani.

Minőségi zsírok találhatók az extra szűz olívaolajban, az avokádóban, az extra szűz kókuszolajban, néhány diófélékben és magokban, tojásban és zsíros halakban.

Zsír és vércukorszint

A cukorral ellentétben a zsír nem gyakorol hatást a vércukorszintre, és ez a legfontosabb oka annak, hogy az alacsony szénhidráttartalmú, magasabb zsírtartalmú étrend általában jobb vércukorszint-szabályozáshoz vezet.
Fontos azonban megjegyezni, hogy túlzott zsírtartalmú étrend  túlzott kalóriabevitelhez vezet, ami kontroll nélkül szintén egészségtelen.

Mi a helyzet az alacsony zsírtartalmú termékekkel?

Az alacsony zsírtartalmú termékek népszerűek a fogyasztók körében, mivel általában azt ígérik, hogy kevesebb kalóriát alkalmaznak, de nem mindig ez a helyzet vagy legalábbis nem azt kapjuk, amit várunk. Egyes alacsony zsírtartalmú ételek, mint például a joghurtok, lényegesen több cukrot tartalmaznak, így az alacsony zsírtartalom nem tesz feltétlen egészségesebbé egy terméket.

Fontos megjegyezni!

A cukor az, ami hizlal – Mivel megemeli a vércukorszintet, ezáltal nő az inzulinszint is. Az inzulin a raktározás irányába tolja el az anyagcserét, tehát nem tudsz zsírt égetni és a felesleges cukrot (szénhidrátot) is elraktározod = nő a zsírszövet.

A zsírra szükség van az egészséges működéshez – A testünk 15-30%-a zsír, amelyre szükség is van. A sejtfalak felépítéséhez és a zsírban oldódó vitaminokhoz is elengedhetetlenek a zsírmolekulák. A zsír könnyebben telít, nehezebben éhezel meg a fogyasztása után és könnyebben égetsz zsírt.

Nem minden zsír egyforma – A cukornak lehet 250 neve, attól még ugyanaz marad, miközben a zsír többféle lehet. Telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen. Mindegyik másképpen viselkedik, attól függően is, hogy hogyan épülnek fel a molekulái. Az omega-3 zsírsavak példának okáért gyógyító hatásúak.

Az alacsony zsírtartalmú diéta a jojó effektus oka – A keményítő tartalmú élelmiszerekből hajlamosak vagyunk többet fogyasztani, hogy jóllakhassunk. A sok keményítős, lisztes, finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszer fogyasztása nem csak, hogy hizlal, de növeli a szervezet gyulladás szintjét és segíti a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek kialakulását.

tudasfaja.com

Hirdetés