Kezdőlap AKTUÁLIS CSOK PLUSZ 2024 – Megérkeztek a részletek, rengeteg családot érint majd

CSOK PLUSZ 2024 – Megérkeztek a részletek, rengeteg családot érint majd

Hirdetés

A 2024-től élő CSOK Plusz program feltételeinek bejelentése sokakat érdekel, és változásokat hoz a jelenlegi rendszerhez képest. Az új rendszernek vannak pozitív és negatív aspektusai, amelyek befolyásolhatják azokat, akik otthonvásárlást vagy -építést terveznek. A programra vonatkozó információk alapján a következő változások várhatók:

Hirdetés
 • 1 gyerek esetén 15 millió forint (jelenlegi CSOK-kal 2023 végéig nulla),
 • 2 gyerek esetén 30 millió forint (jelenlegi CSOK-kal 2023 végéig 10 millió),
 • 3 gyerek esetén 50 millió forint (jelenlegi CSOK-kal 2023 végéig 15 millió).

Pozitívumok: 1. Nagyobb hitelösszeg: A legjelentősebb pozitív változás az, hogy a támogatott hitelösszeg jelentősen nő. Egy vállalt gyermek esetén már 15 millió forint is igényelhető, míg két vagy három gyermek esetén további növekedés tapasztalható.
 2. Fix kamatláb: A CSOK Plusz esetén is továbbra is fix 3 százalékos kamatláb érvényesül, ami segíthet a családoknak tervezhető pénzügyi kötelezettségek kialakításában.
 3. Törlesztési könnyítés: A CSOK Plusz lehetőséget nyújt egy éven át csak a kamat törlesztésére, így a családoknak időt ad a kezdeti anyagi terhek enyhítésére.


 4. Hitelösszeg csökkentése: A program lehetőséget biztosít a hitelösszeg csökkentésére a második és további gyermek(ek) születésekor, ami jelentős pénzügyi előnyt jelenthet.
 5. Nők korhatára: A korhatár 41 év, de van egy két éves átmeneti időszak a 41 évnél idősebb nők számára is, amikor még igényelhetik a CSOK Pluszt terhességi igazolással.

Negatívumok:

 1. Családokra korlátozott: A CSOK Pluszt már csak családok igényelhetik, egyedülálló anyák kizárva vannak a támogatásból. A korábbi CSOK-ot egyedülállók is felvehetik.
 2. Azonnali közvetlen támogatás megszűnt: Az új rendszerben az azonnali közvetlen támogatás megszűnt, ami negatív hatással lehet azokra, akik gyors pénzügyi segítséget szeretnének otthonvásárláshoz vagy -építéshez.
 3. Csökkenő támogatás gyermekenként: A CSOK Plusz esetén a gyermek(ek) születésekor igényelhető támogatás összege csökken gyermekenként. Ez azt jelenti, hogy ha már megszületett egy gyermek, akkor a CSOK Plusz támogatás értéke kisebb lesz.
 4. Önerő hiánya: Az új rendszerben nincs lehetőség az azonnali közvetlen támogatásra, ami az önerő hiányát fedezhette volna. Az önerő-segítség csak a 10 milliós babaváró hitellel pótolható.


A fentiekből látszik, hogy a CSOK Plusz programnak előnyei és korlátai is vannak. A változások hatással lehetnek az otthonvásárlási tervekre és a pénzügyi helyzetre, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik lehetőség felel meg legjobban a saját igényeknek és körülményeknek. Az új rendszer várhatóan jelentős mértékben befolyásolja az otthonvásárlást és az otthonteremtést Magyarországon.

Hirdetés