Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Csak az igazán kreatív emberek képesek ezt a képet helyesen látni! Te...

Csak az igazán kreatív emberek képesek ezt a képet helyesen látni! Te köztük vagy?

A legtöbben nem képesek rájönni, hogy mit is ábrázol ez a kép valójában, van azonban néhány szerencsés, akik azonnal látják. Tanulmányok bizonyították, hogy ha azon emberek csoportjába tartozol, akik képesek helyesen értelmezni ezt a képet, akkor te egy nagyon kreatív személy vagy.

Lehet, hogy nem látod, tényleges mit akar ábrázolni ez a rajz, de ha egyszer felfedezed, többé már nem leszel képes nem látni azt.

Mi ez a rajz, ami annyi sok embert volt képes összezavarni?

A résztvevők 99%-a helytelenül tippelt, amikor megkérdezték tőlük, hogy mit látnak ezen a képen. Ez így igaz. 100 emberből mindössze 1 tudott helyesen válaszolni. Ha még mindig azzal küzdesz, vajon mit láthatott az az egy ember, akkor próbálkozz még egy kicsit. A trükk, ami egyeseknek segített, az volt, hogy a kép sötétebb részét lefedték egy darab papírral vagy a tenyerükkel.

Íme, a helyes válasz. Készen állsz?

Ez egy férfi egy cowboy kalapban! Neked sikerült kitalálnod?

Miközben nem volt egyszerű magyarázatot találni rá, hogy miként működnek a kreatív folyamatok, tekintve az elvont és gyakorlatilag mérhetetlen jellemzőiket, a tudósok kitaláltak egy módszert annak vizsgálatára, hogy egyes személyek milyen kreatív tulajdonsággal rendelkeznek. Miután analizálták az agy különböző sajátosságait, a kreatív folyamatok közben, a kutatók azt találták, hogy a kreatív emberek nagyobb agyterületet használnak, nagyobb régió és hosszabb ideig aktív a folyamat alatt. Ez azt jelenti, hogy a kreatív emberek több asszociációt és emlékképet alkalmaznak, amikor próbálnak megfejteni vagy kitalálni valamit, esetleg megoldani egy problémát.

A cowboy kalapban lévő ember példáján egy kreatív személy többet dolgozik, amikor megpróbálja megoldani a kirakós játékot. Korábban látott képeket és alakzatokat  használnak fel a memóriájukból, és ezeket az információkat a megoldás megtalálásához alkalmazzák is.

Tehát igen, lehet, hogy néhány ember hihetetlenül könnyűnek találta ezt a feladatot, de ha te éppenséggel küzdöttél vele, ne érezd magad rosszul! Ha mindaz, amit láttál a képen egy csúnya kinézetű patkány vagy denevér volt, az azt jelenti, hogy a te agyad másképp dolgozza fel az információkat. Azok, akik nem látták helyesen a képet, szigorúbb, logikusabb szabályokat követnek az információfeldolgozás során. A kreatív emberek mindazonáltal “out-of-the-box” gondolkodást használnak, azaz a logikai szabályokat nem vonatkoztatják minden gondolkodási folyamatra.

Ha úgy gondolod, hogy ez a kép ismerősnek tűnik valahonnan, akkor az nem véletlen, hiszen létezik egy hasonló, 115 évvel ezelőtti teszt. A híres kacsa-nyúl dilemma, amelyet amerikai pszichológus, Joseph Jastrow 1899-ben mutatott be, szilárd alapot nyújtva a világnak a témában való további kutatásokhoz.

Próbáljuk ki a Jastrow rajz dilemmáját! Vizsgáljuk meg az alábbi képet.

Mi az első dolog, amit a képen látsz? Egy kacsa vagy egy nyúl? Miután megláttad az egyiket, könnyen megtalálod a másikat is? Nehéz átállítani a perspektívát egyikről a másikra?

A cowboy kalapos rajzzal ellentétben itt nincs helyes válasz. A vizsgálat célja annak meghatározása, hogy milyen könnyen képes valaki váltani a két alakzat észlelés között. Ez a látszólag kevéssé informatív teszt meglepően hasznos annak a meghatározásában, hogy valaki mennyire kreatív ember.

Az Edinburgh-i Egyetem pszichológusainak egy csoportjával együtt Richard Wiseman olyan kutatást végzett, amely megmagyarázza, hogy a kreatív emberek valójában másképp látják a világot. Wiseman tanulmánya szerint ez azért van, mert a dolgokat sokféle szögből képesek látni és könnyedén elmozdítják a perspektívájukat. Wiseman kutatásai szerint az agyuk gyorsabban dolgozik az absztrakt koncepciók értelmezésekor, és ez hozzájárul ahhoz, hogy különbözően képesek látni a világot.

A művész, aki egy virágzó tulipán közepére napfelkeltét fest, a költő, aki tökéletesen megragadja a szerelem lényegét, bár még soha nem tapasztalta azt, az építész, aki a törmelékek között már meglátja a leendő épületet – az ilyen kreatív emberek látásmódja nélkül a világunk egy nagyon más hely lenne.

tudasfaja.com

 

loading...