Kezdőlap AKTUÁLIS Betiltják a dízel és benzines autókat, itt a pontos dátum

Betiltják a dízel és benzines autókat, itt a pontos dátum

Hirdetés

Világszerte forradalmi változások várhatók az autóiparra nézve, ahogy egyre több ország tervezi a belső égésű motorokkal szerelt járművek forgalmazásának betiltását.

 

Hirdetés

Az Európai Unió az élreállva tervezi fokozatosan kiszorítani a piacról a hagyományos dízel- és benzinesmotorral szerelt autókat, míg más országok eltérő ütemterveket dolgoztak ki a zöld autóforradalomhoz.

Az EU által tervezett Fit for 55 néven futó éghajlatvédelmi terv célja, hogy 2035-től az új járművek éves szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentse.

Ennek következtében csak tisztán elektromos, hidrogénnel vagy bioüzemanyaggal hajtott járművek kerülhetnek majd forgalomba az EU területén.

Néhány uniós tagállam kezdetben ellenállt a terveknek, de mások, mint Hollandia, Ausztria, Belgium és Dánia, üdvözölték az intézkedéseket, és támogatták az autóipar zöld átalakítását.Norvégiában már szigorúbb intézkedéseket hoztak, és 2025-től tiltják a belső égésű motorral hajtott autók forgalmazását.

Az ország már most is jelentős villanyautó-infrastruktúrával rendelkezik, és az állami támogatásoknak köszönhetően a villanyautók dominálnak a piacon.

Az Egyesült Királyságban is komoly lépéseket tesznek a klímaváltozás ellen. Boris Johnson kormánya eredetileg 2040-re tervezte a belső égésű motorok tiltását, de később előre hozták ezt a határidőt 2035-re.

Most újabb irányváltást jelentettek be, és 2035-ig teljesen beszüntetik a hagyományos hajtású haszongépjárművek és személyautók forgalmazását.

Skóciában még ambiciózusabb célkitűzéseik vannak, és 2032-től tiltják a tiszta belső égésű motorral hajtott autók értékesítését, ami magában foglalja a hagyományos hibrid típusokat is.

Az EU-n kívül is számos ország csatlakozott a zöld autóforradalomhoz. Kanada tervei szerint 2035-től csak kibocsátásmentes járműveket engedélyeznek, és a zéró kibocsátású járművek piaci részesedése jelentős növekedést mutat.

Az Egyesült Államokban nincs egységes megállapodás a belső égésű motorok betiltásáról, de Kalifornia már 2035-től tervezi a benzines és dízelmotoros autók értékesítésének tilalmát.

Több más állam is követi ezt a példát, és többek között Massachusetts és New Jersey is tervezik a hasonló lépéseket 2035-ben.Afrikában egyelőre csak Egyiptom támogatja az új belső égésű motoros járművek 2040-től kezdődő betiltását. Izrael és Japán 2030-ra tűzte ki célul a kibocsátásmentes autókra való átállást, míg Thaiföld már 2035-től betiltaná az új, belső égésű motorral hajtott autók értékesítését.

Kína ugyan hosszú ideig halogatta az egész országra vonatkozó tiltást, de most végre döntöttek, és 2060-ban tiltják be a belső égésű motoros autók árusítását. A gyártóknak felgyorsított ütemben kell átállniuk a környezetbarát alternatívákra.

A világ különböző részein egyre több állam és város csatlakozik a zöld autóforradalomhoz, és a belső égésű motorok lassú, de elkerülhetetlen kivonulása felgyorsul.

Az autóipar kénytelen alkalmazkodni a változó környezeti és piaci kihívásokhoz, miközben a világ vezetői egyre ambiciózusabb klímavédelmi célokat tűznek ki.

Hirdetés