Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Beköszöntött a hideg! Így lehet 3-szor kevesebb a fűtésszámlád!

Beköszöntött a hideg! Így lehet 3-szor kevesebb a fűtésszámlád!

Az utóbbi időben bőven jutott elég a hideg időjárásból, ezért most mindenki azon aggódik, hogy vajon mennyi lesz a következő havi fűtésszámla.

 

 

Még nem késő, hogy megtanulj és alkalmazz néhány trükköt, amivel könnyedén csökkenthetsz a fűtésszámládon, akár háromszor kevesebbet!

A bútorok

Amikor az idő változik, cseréld ki a huzatokat. Míg forró időszakban a legjobb a világos színű pamut, ahogy hűlnek a napok, válassz sötétebb szöveteket, és told közelebb egymáshoz a bútorokat. Fokozott szigeteléshez helyezd a könyvespolcokat és a többi nagy bútort a külső falak mellé. A bolyhos gyapjúszőnyegek szintén segítenek melegen tartani a hűvös szobát. Ügyelj azonban, hogy a szőnyegek és a bútorok ne zárják el a fűtővezetékeket.


Ventilátor

Az egész házat behálózó elszívórendszer vagy a mennyezeti ventilátorok nyáron hűvöset adhatnak, télen pedig segítik a hő eloszlását. A ventilátorok ráadásul jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a kályhák, bojlerek és légkondicionálók.

Páratartalom

A száraz levegőt hűvösebbnek érezni, a nedvesebbet pedig melegebbnek. A fűtési szezonban kellemetlenül száraz érzetű lakásban használj hordozható párologtatót a levegő nedvesítésére, így melegebbnek érzed majd a lakást, anélkül, hogy feljebb kéne állítanod a fűtést.

Fűtésrendszer
A modern kályhák és kazánok sokkal hatékonyabbak, mint az egy évtizeddel vagy még korábban használtak. Ha azonban jelenleg nem engedheted meg magadnak, hogy új rendszert szereltess be, ügyelj arra, hogy tisztán tartsd a fűtőrendszert, emellett a radiátorok légtelenítése és a szűrő gyakori cseréje is fokozza az energiahatékonyságot. A szobák továbbá melegebbek lesznek, ha visszaverő fóliát teszel a fűtőtestek mögé, és széles ablakpárkányokat teszel fel a hő terelésére.

loading...