Kezdőlap AKTUÁLIS Bajban vannak a kertesházban élők – Íme a szabály, amiről sokan nem...

Bajban vannak a kertesházban élők – Íme a szabály, amiről sokan nem tudnak

Hirdetés

Az év első napjaiban már több esetben is lebuktak olyan személyek, akik illegális fémkereskedelemmel próbálták kiegészíteni jövedelmüket.

 

Hirdetés

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) pénzügyőrei közúti ellenőrzéseik során fedezték fel a szabálytalan tevékenységet, amely a fémkereskedelemmel kapcsolatos törvényi előírások megszegését jelenti.

A fémkereskedelemre vonatkozó szabályok értelmében egy természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, feltéve, hogy a hulladék bizonyíthatóan a saját ingatlanához köthetően keletkezett.Emellett kizárólag a saját tulajdonú fémhulladékok értékesíthetők fémkereskedelmi engedély nélkül, és csak ezek adhatók át koncesszori fémkereskedő részére.

Egyes esetekben azonban az ellenőrzéseken derült ki, hogy háztartási hulladéknak látszó fémhulladékok mögött valójában kereskedelmi tevékenység állt. Az ilyen módon illegálisan leadott fémhulladékokért cserébe kapott ellenszolgáltatás, azaz az anyagi haszon érdekében az érintettek megszegték a fémkereskedelemre vonatkozó szabályokat.

Ezek az illegális fémkereskedelemmel próbálkozó személyek azonban nem úszták meg büntetlenül. Az érintettekre komoly bírság vár, mivel a NAV eljárást indított törvénysértés miatt. Az illegális tevékenység miatt több százezer forintos büntetésre számíthatnak.Fontos megjegyezni, hogy 2023. július 1-jétől a természetes személyek csak koncesszori fémkereskedőnek adhatják át vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező háztartási fémhulladékaikat.

Ez a szabályozás tovább szigorítja a fémkereskedelem szabályait, és büntetéseket ró ki az illegális tevékenységet folytatókra.

Hirdetés