Kezdőlap AKTUÁLIS AZONNALI KÉSZÜLTSÉG kezdődik – kiadták a figyelmeztetést, íme a részletek

AZONNALI KÉSZÜLTSÉG kezdődik – kiadták a figyelmeztetést, íme a részletek

Hirdetés

Az elmúlt napok intenzív esőzései és a további csapadékos időjárás miatt árhullám közeledik a Dunán.

 

Hirdetés

A várható árvízi helyzet kezelésére és a védekezési munkák összehangolására hétfő reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse. Több mint 60 szakembert irányítottak át a Tiszai Vízügyi Igazgatóságtól a Duna szigetközi szakaszához, hogy megerősítsék a védekezési munkálatokat.

Jelentős Csapadék és Árvízi Előrejelzések

A Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 mm eső hullott, és az előrejelzések szerint Passau felett további 5-20 mm, lejjebb pedig 20-25 mm csapadék várható az elkövetkező 48 órában.

A legfrissebb számítások szerint a Duna pénteken Nagybajcsnál III. fok közelében, míg a hétvégén Budapestnél I. fok felett, az alsó rakpartot megközelítve tetőzik.A következő hat napban több dunai szakaszon is I. fok feletti vízszint várható: Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál. A Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén I. fokú szintet meghaladó vízszintet jeleznek az előrejelzések.

A Tarnán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az I. fokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani.

Védekezési Munkák és Koordináció

Az Országos Műszaki Irányító Törzs irányítja és koordinálja a védekezési munkákat. Az északnyugati régióban, különösen a Duna szigetközi szakaszán, több mint 60 kollégát vezényeltek át a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól, hogy biztosítsák a szakképzett őrszolgálatot.

A vízügyi szakemberek figyelmeztetnek, hogy a vízgyűjtőterületen váratlanul lehulló nagy mennyiségű csapadék meglehetősen bizonytalanná teszi az előrejelzéseket.

A tavaszi időszak és a sok eső következtében az ártéren rendkívül dús növényzet akadályozza a víz lefolyását, ami az előrejelzettnél magasabb vízszintet eredményezhet.

Folyamatos Figyelés és Védekezés

A vízügyi szakemberek a nap 24 órájában követik az adatokat és figyelik a folyót. A helyzet változásaira gyorsan reagálnak, és alkalmazkodnak az újabb kihívásokhoz az árvízi védekezés során.Az együttműködés és a szakmai felkészültség biztosítja, hogy a védekezési munkák hatékonyan és eredményesen valósuljanak meg a Duna mentén.

Hirdetés