Kezdőlap AKTUÁLIS Azonnal ellenőrizd a bankkártyádat, rengeteg ember kerülhet most bajba

Azonnal ellenőrizd a bankkártyádat, rengeteg ember kerülhet most bajba

Hirdetés

A bankkártyák rendszerint 3-4 évente lejárnak, ezt követően nem lehet velük fizetni vagy készpénzt felvenni.

 

Hirdetés

De mi történik lejáratkor, hogyan kaphatunk új kártyát, és ha megérkezett, mit kell tennünk ahhoz, hogy használhassuk azt? A bankmonitor.hu összefoglalta a tudnivalókat.

Mi történik a lejáratkor?

A bankkártyának minden esetben van lejárati dátuma, ami az előlapon a „valid thru” felirat mellett hónap/év formátumban szerepel. Ha például 06/24 a dátum, akkor az azt jelenti, hogy a kártyánkkal legkésőbb 2024. június 30-án éjfélig tudunk fizetni.Mivel a kártyákat jellemzően 3-4 évre adják ki a bankok, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a lejárati időről, ami külföldön, például nyaraláskor okozhat nagy problémát, ha lejár a kártya, mert akkor pillanatok alatt pénz nélkül maradhatunk.

A portál tapasztalata szerint a bankok nem küldenek figyelmeztető értesítéseket a lejárat közeledtéről.

Új kártya automatikusan

Ha nem nyilatkoztunk úgy, hogy nem kérünk új kártyát, akkor bankunk automatikusan legyártja az új lapot, és legkésőbb a lejárati hónapban ki is postázza azt.

Jó hír, hogy ilyenkor csak a kártya éves díjának időarányos részét kell kifizetni, a nem kihasznált időszakra eső összeget utólag jóváírják. Erre azonban célszerű külön is rákérdezni a kártya lemondásakor, nehogy feledésbe merüljön.

Elméletileg tehát nem fordulhat elő, hogy ne férjünk hozzá a pénzünkhöz. Ha az adott hónap 20. napjáig nem érkezik meg az új kártyánk, érdemes felhívni a bankot, hogy megtudjuk, minden rendben van-e.

Az új kártya adatai és használata

A lejárat miatt megújított bankkártya adatai – név, kártyaszám – jó esetben megegyeznek a régi kártyáéval, így marad a régi PIN kód is.

Az online és mobilos fizetéseknél azonban figyeljünk arra, hogy az új kártya lejárati dátuma és CVC kódja más lesz, ezért az elmentett kártya a lejáratot követően nem fog működni. Az új kártyát is el kell menteni, és a továbbiakban azt kell használni.A régi kártya a lejárati hónap utolsó órájáig, vagy addig működik, amíg az újat nem aktiváljuk.

Aktiválást követően a régi kártya automatikusan használhatatlanná válik. Ez kellemetlen lehet, ha bár aktiváltuk az új lapot, a telefonba még nem regisztráltuk be, így nem tudunk majd mobillal fizetni.

Az új kártya aktiválása

Az új kártya nem lesz automatikusan működőképes, azt előbb aktiválni kell. Ha a kártya adatai nem módosultak, akkor az aktiválás lehet akár egy PIN kód megadásos tranzakció – fizetés üzletben, készpénzfelvétel ATM-ből –, de előfordulhat, hogy net- vagy mobilbankos, esetleg telefonbankos vagy személyes ügyintézésre lesz szükség.

A lehetőségekről a kártya mellett található tájékoztató levél minden szükséges információt tartalmaz.

Mennyibe kerül a kártyacsere?

A bankkártya lejárat miatti cseréje ingyenes, ezt a kártya éves díja tartalmazza. A bankkártyáknak lehet úgynevezett kibocsátási díja, amit egyszer kell megfizetni, valamint éves díja, ami évente kerül felszámításra.

A bankok többségénél jelenleg nincs kibocsátási díj, az éves díjat illetően azonban nagy a szórás: van, ahol ez az első és a második évben egyaránt ingyenes, míg máshol akár évi 10 ezer Ft feletti kiadással járhat csak az, hogy van kártyánk.Az új bankkártya igénylése és használata egyszerű folyamat, de érdemes odafigyelni a részletekre, hogy mindig hozzáférhessünk a pénzünkhöz, és elkerüljük a kellemetlenségeket.

Hirdetés