Kezdőlap EGÉSZSÉG Az influenza vírus kevésbé ismert tulajdonságai, amikről fontos tudnod!

Az influenza vírus kevésbé ismert tulajdonságai, amikről fontos tudnod!

Az influenzát egy vírus okozza, amely cseppfertőzéssel, a fertőzött személy váladékaival, köhögés, beszéd, tüsszentés vagy közösen használt felületek révén terjed. Ezen ismereteken kívül van még számos olyan tulajdonsága ennek a vírusnak, amelyről érdemes tudnunk!

 

1. Világjárványt képes okozni

Szinte nincs is olyan ember, akinek az immunrendszere ne küzdött volna még meg az influenza vírussal. Egy erős immunrendszer viszonylag könnyen felveszi a harcot vele, de jellemző volt a történelem során, hogy újabb vírus alosztályok jelentek meg, amelyek világméretű járványokat okoztak, mivel ezeket a szervezet még nem ismerte. Ilyen esetekben a vírus számos halálos áldozatot követelt.

Ilyen járványok voltak például a 1918-ban történt spanyolnátha, amelyet a vírus H1N1 típusa okozott és nagyjából 500 millió embert fertőzött meg, ez 2009-ben is visszatért, amely szerkezetében már különböző volt, így megint csak képes volt járványt kitörni. Ismert még az 1957-es ázsiai influenza (H2N2) és az 1968-as honkongi influenza (H3N2) is.

2. A malacok rizikót jelentenek

A vírus jellemzően az emlősökre és a madarak veszélyes, de a fajok közötti terjedés nem mindig garantált. Vannak olyan vírusok, amelyek csak az adott fajokat, pl. csak egy madárfajt vagy embert képesek megbetegíteni. A malacok sajnos olyan helyzetben vannak, hogy mind az emberi, mind a madarakat megbetegítő vírusokkal képesek fertőződni, így olyan gazdatestet nyújtanak a vírusok számára, amelyben azok képesek lennének akár egy új szupervírussá mutálódni, amely fajok közötti fertőzés átvitelére is képes volna, ennek okán pedig futótűzként terjedhetne.

3. A vírus képes változni

A vírus, mivel alacsonyabb szerveződésű mikroorganizmus, nagy sebességgel képes osztódni, ezáltal a mutációkra való lehetőség is hatványozottan nagyobb, mint egy többsejtű élőlénynél. Ha a vírus a környezeti feltételekhez legjobb „tudása” szerint akar alkalmazkodni, akkor az új genetikai információkat már könnyedén örökíti is át az utód vírusba.

Ilyen változás történt, amikor a H1N1 vírus újabb génkombinációval ismét megjelent 2009-ben sertésinfluenza képében.

4. Az Univerzum befolyása

Amikor még nem volt tisztában vele, hogy a fertőzéseket szabad szemmel nem látható kórokozók váltják ki, azt feltételezték, hogy az influenza vírus okozta megbetegedések az univerzum erői által befolyásoltak. Azt gondolták, hogy ilyen hirtelen lesújtó, komoly legyengülést okozó fertőzések megjelenésében a csillagok és a Hold állása nagymértékben közrejátszik.

5. A fiatal szervezetre is veszélyes lehet

Úgy tudjuk, hogy a leginkább veszélyeztetettek a vírus szempontjából a gyermekek és az idősek, akik lényegében életkoruknál fogva gyengült immunválasszal rendelkeznek. Azonban előfordult a spanyolnátha esetében is, hogy a fiatal, erős szervezetek nagyobb veszélynek voltak kitéve, mivel a szervezetük, amely a vírust jóval nagyobb veszélynek érzékelte, túlzott immunreakciója révén, a saját sejteket is hajlamos volt elpusztítani. Ez előfordult a spanyolnátha és a sertésinfluenza esetében is.


6. Az állapotos nők esetében fokozott óvatosság szükséges

A terhesség egy olyan állapot, amelyben fokozottan kell óvni a kismamát, ugyanis számost betegség a magzatot is érintheti és természetesen azt sem szeretnénk, ha a mama gyengült immunrendszerrel hordaná a babát. Az influenzajárvány szempontjából veszélyes időszak alatt fontos a fokozott higiénés gyakorlat, rendszeres, megfelelő kézmosás, gyakran használt felületek fertőtlenítése és a környezetben azok elkerülése, akik feltételezetten vagy biztosan fertőzöttek.

7. Súlyos szövődmények

A Guillain-Barré szindróma egy ritka, de igen komoly autoimmun kórkép, amelyben az immunrendszer az egészséges idegsejtek ellen fordul, ezáltal az izmok gyengülését és bénulását is okozhatja. A kiváltó okok között előfordulnak vírusos és bakteriális fertőzések is. Ide sorolják az influenza vírust is, amelynek szövődményeként szintén kialakulhat a szindróma. Nem egyszerű diagnosztizálni, de ha elkapták, akkor van kezelésre mód.

8. Szünidőben csökken a fertőzöttség

Könnyen meg lehet érteni az összefüggést. A vírus terjedése sokkal valószínűbb egy olyan környezetben, ahol az emberek, jelen esetben gyermekek egy adott helyen, mondhatni koncentráltabban vannak összezárva. Ez az influenza számára maga a Kánaán. Nem meglepő hát, hogy a szünidő bekövetkeztével, amikor a gyerekek kevésbé érintkeznek egymással, a megbetegedések előfordulás is csökken. Érdemes hát a személyes higiéniára nagy gondot fordítani, arról a gyermekeket megfelelően oktatni.

9. Több millió embert érint évente

A WHO becslése szerint évente több tízmillió ember megy keresztül enyhébb lefutású influenza vírus fertőzésen. Azonban azok száma sem elenyésző, akik komolyabban megsínylik az egyes járványokat. Emellett sajnos még mindig előfordulnak halálos esetek is, melyek száma 250-500 ezer közé tehető évente.

Az egykori spanyolnátha nagyjából 500 millió embert fertőzött meg világszerte, akik közül 50-100 millió ember nem élte túl, ez az akkori népességnek a 3-5%-át jelentette.

10. Ellenálló kórokozó

Az influenza vírus szívós mikroorganizmus, amely 12-48 órán keresztül is életképes marad és fertőzőképes lehet. Az emberi test hőmérsékletén akár egy héten keresztül fennmarad, fagyponton 30 napig, míg fagypont alatt hibernálódva akármeddig képes várni és kiolvadva újra életre kelni.

A megelőzés nagyon fontos! Megbetegedés esetén az elhasznált zsebkendőket semmiképpen ne tartogassuk, hanem azonnal dobjuk ki és rendszeresen fertőtlenítsük a különböző felületeket a környezetünkben.

 

 

 

loading...