Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelem! Az ÁNTSZ elrendelte a hőségriadót mától zárt és szabadtéri munkahelyen! Ez...

Figyelem! Az ÁNTSZ elrendelte a hőségriadót mától zárt és szabadtéri munkahelyen! Ez jár minden dolgozónak mától a munkahelyén! Itt vannak a legfontosabb tudnivalók!

Hirdetés

Keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint értesítették a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérve, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat.További intézkedésekre egyelőre nincs szükség – tették hozzá. Felidézték: a hőségriadót akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Hirdetés

Munkavédelmi intézkedések hőségriadó esetén

Zárttéri munkahelyen, ha nem biztosítható a megfelelő klíma:Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces (hőségriadó idején ennél akár hosszabb) pihenőidőt kell adni a munkavállalóknak olyan helyiségben, ahol hűvösebb van és le is tudnak ülni.Félóránként védőitalt (14-16°C) kell biztosítani, ha a hőmérséklet a munkahelyen meghaladja a 24°C-ot.Illékony veszélyes anyagokkal végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani.Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy fejfájás, szédülés, szapora szívverés, szemkáprázás esetén azonnal hagyják abba a munkát, és menjenek a kijelölt pihenőhelyre. Szükség esetén hívják az orvost.

Szabadtéri munkahelyen:Félóránként védőitalt (14-16°C) kell biztosítani.Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces (hőségriadó idején ennél akár hosszabb) pihenőidőt kell adni a munkavállalóknak olyan helyiségben, ahol hűvösebb van és le is tudnak ülni.Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy fejfájás, szédülés, szapra szívverés, szemkáprázás esetén azonnal hagyják abba a munkát, és menjenek a kijelölt pihenőhelyre. Szükség esetén hívják az orvost.Vigyázzunk a felforrósodott munkaeszközökkel, mivel veszélyt jelenthetnek.

Védekezés az UV sugárzás ellen:Lehetőleg ne tartózkodjunk a napon magas UV-index értékű napszakokon a szabadban.Csökkentsük a munkavégzés időtartamát, vagy mellőzzük, különösen 11-15 óra között.Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell.Amennyire lehetséges, gondoskodni kell a dolgozók cseréjéről, hogy ne mindig ugyanaz dolgozzon a tűző napon.Munkaközi szüneteket kell biztosítani fedett, zárt vagy legalább árnyékolt helyen.A munkavállalók figyelmét fel kell hívni az UV sugárzás elleni védő öltözék használatára.Ha lehetséges, UV sugárzás elleni szemüveg használata is javasolt.

Hirdetés