Kezdőlap AKTUÁLIS Április 19. a határidő, mindenki figyelje a postaládáját

Április 19. a határidő, mindenki figyelje a postaládáját

Hirdetés

Az országban mindenütt elkezdődött a választási értesítők postázása, melyeknek célja, hogy tájékoztassák a választópolgárokat a közelgő helyi önkormányzati választásokról és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról.

 

Hirdetés

Az értesítők postázását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezi, és legkésőbb április 19-ig minden választónak kézbesítik.

Miért fontos az értesítő?

Az értesítőkben a választópolgárok megtudhatják, hogy mely választásokon jogosultak részt venni, melyik névjegyzékben szerepelnek, és hol található szavazóhelyiségük. Ez különösen fontos azoknak, akik esetlegesen nem tudnák, hogy melyik szavazókörben gyakorolhatják választójogukat.

Ki kap értesítőt és mi van benne?
Az önkormányzati választásokon és az EP-választáson kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre. Az értesítőben minden választópolgár megtalálja a számára releváns információkat, beleértve a szavazóhelyiség pontos címét és a szavazás feltételeit.

  • EP-választás: Magyar állampolgárok, különleges regisztrációval az uniós tagországok más lakcímmel rendelkező állampolgárai is részt vehetnek.
  • Önkormányzati választás: Magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok, menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők és az EU más tagállamainak magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai szavazhatnak.

A nemzetiségi választásokra csak azok jogosultak, akik május 31-ig felvették magukat a nemzetiségük névjegyzékébe.

Az értesítők csak a személyes adatok egy részét tartalmazzák, mint például a név, születési idő és lakcím. Az NVI különösen hangsúlyozza a szavazók kötelezettségét, hogy a szavazáshoz hozzák magukkal lakcímkártyájukat és érvényes személyazonosító igazolványt.


Gyakorlati tudnivalók

Az értesítőkben megtalálhatóak a gyakorlati információk is, például hogyan lehet igényelni akadálymentes szavazókört, mozgóurnát, vagy hogyan lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe.

A kérelmeket személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján, vagy elektronikus azonosítás után elektronikusan lehet benyújtani. Az értesítőkön QR-kódok segítik az érintetteket a kapcsolódó információk gyors elérésében.

Fontos határidők

Az értesítők postázása az április 3-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően kezdődött. Amennyiben valaki nem kapja meg az értesítőt április 19-ig, azt jelezheti a jegyzőnél vagy a helyi választási iroda vezetőjénél, akik kiállítanak egy új értesítőt.A kampányidőszak hivatalos kezdetével egyre inkább a választási folyamatokra és a részvételre összpontosít a figyelem. A választásokon való részvétel egyik alapfeltétele, hogy a választópolgárok tisztában legyenek a jogosultságaikkal és a szavazás menetével. Az értesítők küldése ebben segít, és hozzájárul a választási folyamat zökkenőmentes lebonyolításához.

Hirdetés