Kezdőlap AKTUÁLIS Április 15. a fizetési határidő, rengeteg magyar kerülhet bajba

Április 15. a fizetési határidő, rengeteg magyar kerülhet bajba

Hirdetés

Az autóadó fizetési határidejének változása jó hír több mint ötmillió magyar jármű tulajdonosának: 2024-től már április 15-ig lehet befizetni az adót, így egy hónappal tovább marad pénzük a zsebükben.

 

Hirdetés

Erről minden érintett határozatot kap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A NAV tájékoztatója szerint az adóhivatal már március elején küldi ki az érintetteknek az adó befizetésére vonatkozó tájékoztatást, hogy mindenki pontosan tudja, mennyit kell fizetnie az autóadó címén.

Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek március elején már csak meg kell várniuk az értesítést, és ezzel együtt nincs további teendőjük az adózással kapcsolatban.Az idei évben a NAV csak egyszer küld értesítést a gépjárműadó befizetéséről, ami az ügyfelek nagy részénél megkönnyíti az adminisztrációt. A korábbi két alkalom helyett csak egyszeri értesítés küldése ismét egy lépéssel közelebb viszi az adózókat a könnyebb adminisztrációhoz.

Azoknak, akiknek problémát jelent az éves egy összegben történő fizetés, érdemes kihasználniuk az EU legegyszerűbb részletfizetési lehetőségét, ami a NAV-Mobil alkalmazásban mindössze néhány koppintással elérhető. Az öthavi, pótlékmentes részletfizetés lehetősége magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak jár.A NAV a határozatokat március elején elektronikusan küldi ki, a cégeknek céges kapura, vagy hivatali tárhelyre, míg a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak KÜNY-tárhelyre.

Akiknek nincs elektronikus elérhetőségük, azok postán kapják meg a szükséges dokumentumokat. A változásokkal a NAV a gépjármű tulajdonosok számára igyekszik egyszerűsíteni és kényelmesebbé tenni az adófizetést.

Hirdetés