Kezdőlap EGÉSZSÉG Amiről sokan nem tudnak, pedig nagyon fontos: ezért kellemetlen szagú néha a...

Amiről sokan nem tudnak, pedig nagyon fontos: ezért kellemetlen szagú néha a köldök

Igazán kellemetlen lehet, ha a köldökünkből fura szag árad, és, ha nem akarunk szégyenkezni miatta, akkor érdemes minél hamarabb orvosolni a problémát. Nem kell kétségbeesni, hiszen bárkivel megtörténhet, azonban tegyünk minél hamarabb valamit, hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagtól.

 

Nézzük, mi okozhatja a problémát!

1.A nem megfelelő higiénia

A köldök az a testrészünk, amely formája miatt igen nehezen tisztítható. Fogjunk egy fültisztító pálcikát, és azzal tisztítsuk ki. Vigyázzunk arra is, hogy ne maradjon nedves, mert akkor könnyebben megtelepszik benne a kosz. A pálcika száraz felével, töröljük ki a nedvességet a köldökből.

2.Omphalitis-köldökfertőzés

Leginkább gyerekeknél fordul elő, de nem kizárt, hogy a felnőtteket is érinti a probléma. Ez egy gombás fertőzés, mely vöröses duzzanat formájában jelentkezik, de, akár átlátszó, vagy sárgás színű folyadék is távozhat a köldökből.

A nem megfelelő higiénia okozhatja. Az újszülöttek esetében a köldökzsinórseb is kiválthat fertőzést. Speciális antiszeptikus krémmel kell kenegetni, és oda kell figyelni rá, hogy megfelelően ki legyen szárítva.

3.Ismétlődő omphalitis

Ez a probléma akkor is felütheti a fejét, ha minden higiéniai intézkedést megteszünk. Ilyenkor csak a szakszerű orvosi kezelés segíthet.

4.Baktériumok

A köldökben elszaporodó baktériumok igen kellemetlen szagot tudnak okozni. Leginkább a nagyobb mély, és keskeny köldökök esetében fordul ez elő. Ha a köldök gyakran izzad, felhalmozódik a szennyeződés, és a baktériumok elszaporodnak, akkor igen kellemetlen szag áradhat belőle. Ebben az esetben az elhízás növelheti a baktériumok elszaporodásának a kockázatát.


5.Váladékozás

Ritkán előfordulhat az is, hogy még magzatkorban a bél, és a köldök, vagy a húgyhólyag között járat marad fenn. Gyulladás alakulhat ki, és spontán a köldökön keresztül a tartalom kiürülhet. Orvosi diagnózis szükséges a probléma megállapításához, és kezeléséhez.

6.Candida gomba

Leginkább serdülők, és felnőttek esetén fordul elő a probléma, de az is lehet, hogy az újszülött az anyán keresztül fertőződik meg. A Candida gomba a nedves, meleg helyeket szereti, ezért a köldök igen megfelelő számára.

tudasfaja.com

loading...