Kezdőlap AKTUÁLIS Amiről sokan nem tudnak – Így kaphatsz vissza pénzt a gáz és...

Amiről sokan nem tudnak – Így kaphatsz vissza pénzt a gáz és a villany árából

Hirdetés

Érkeznek a villany- és a gázórák életében a nagy éves leolvasások időszaka, amikor ugyanis kiderül az, hogy kinek van túlfizetése, illetve kinek kell ráfizetnie.

 

Hirdetés

Az energiaszámlák rendszeres fizetése során előfordulhat, hogy véletlenül többet fizetünk be, mint amennyit valójában fogyasztunk. Ezt az összeget túlfizetésnek nevezzük, és jogunk van arra, hogy azt visszakapjuk az energiaszolgáltatótól. De hogyan zajlik ez a folyamat, és mire kell figyelnünk?

A Túlfizetés fogalma
A túlfizetés akkor következik be, amikor a számláink összege meghaladja azt az összeget, amennyit valójában fogyasztottunk. Ez előfordulhat például akkor, ha az előlegszámlák alapján fizetünk, és végül kevesebbet fogyasztunk, vagy ha véletlenül többször fizetünk be egy hónapban.

Hogyan történik a visszatérítés?

Általában a túlfizetett összeg visszatérítése automatikus folyamat. Az energiaszolgáltató köteles nyilvántartani a folyószámlán lévő pozitív egyenleget, vagyis a túlfizetést. Ha az összeg eléri vagy meghaladja az adott határt, a szolgáltató köteles azt visszafizetni az ügyfélnek.


Gyakorlati megvalósítás

A túlfizetés visszatérítése általában az ügyfél bankszámlájára vagy a következő számlára történik. Ha az összeg nem túl nagy, akkor az elszámoló számlán kerül elszámolásra, csökkentve ezzel a következő számla összegét. Nagyobb összegek esetén pedig a szolgáltató köteles nyolc napon belül visszafizetni azt az ügyfélnek.

További fontos információk

Fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek a túlfizetés lehetőségével és a visszatérítési folyamattal. Ha úgy érzik, hogy túlfizettek, vagy ha bármilyen kérdésük van az energiaszámláikkal kapcsolatban, érdemes felvenniük a kapcsolatot az energiaszolgáltatójukkal. A pontos információkért mindig érdemes áttekinteni a szolgáltató által közzétett dokumentumokat és tájékoztatókat.

Összegzés
A villany- és gáztúlfizetések visszatérítése fontos jog, amelyet minden fogyasztónak érdemes ismernie. Az automatikus folyamat általában egyszerű és zökkenőmentes, de ha bármilyen kérdés merül fel, mindig lehetőség van arra, hogy az ügyfelek felvegyék a kapcsolatot az energiaszolgáltatójukkal, hogy tisztázzák az esetleges kérdéseiket vagy aggályaikat.

Hirdetés