Kezdőlap AKTUÁLIS Amiről sokan nem tudnak – Ha neked is így van felszerelve a...

Amiről sokan nem tudnak – Ha neked is így van felszerelve a klímád, NAGY BAJBA KERÜLHETSZ!

Hirdetés

A nyári hőségben igazi felüdülést jelent a lakás gyors lehűtése, télen pedig egyszerű megoldást kínál a fűtésre egy légkondicionáló.

 

Hirdetés

Azonban, ha nem tartjuk be a telepítésre vonatkozó előírásokat, akár kötelezhetnek is minket a klíma leszerelésére, bírságot kaphatunk, vagy akár kényszerleszerelést is elrendelhetnek.

Az alábbiakban összefoglaljuk, mire kell figyelni a klíma felszerelésekor, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

Szakemberrel dolgozzunk

A legfontosabb szabály, hogy a légkondicionálót csak erre szakosodott, regisztrált szakemberrel szabad felszereltetni. Ha ezt házilag, „haveri” alapon tesszük, jogszabály szerint automatikusan el kell távolítani a berendezést.Még akkor is érdemes figyelni a részletekre, ha úgy gondoljuk, betartottuk az előírásokat, hiszen gyakran előfordulhat, hogy valamit elhibázunk.

Helyi szabályozások

Magyarországon mindenhol rendelet szabályozza a klíma felszerelését, mind a társasházaknál, mind a családi házaknál.

Ez előírja, hogy a kültéri egységet milyen körülmények között lehet engedélyezni és felszerelni a külső homlokzatra.

  1. Nem figyeltük a homlokzatot Bár sok helyen a klíma felszerelése nem engedélyköteles, egyes helyi építési szabályzatok előírják, hogy a külső homlokzatra csak egy településképi eljárás után lehet felszerelni a klímát. Ez főként Budapest belvárosi részein és nagyobb városok belső területein jellemző.
  2. Engedély hiánya Az utcáról látható homlokzatra kihelyezett klímákhoz szükséges a helyileg illetékes önkormányzat építési osztályának engedélye. Ennek hiányában kötelezhetnek minket a klíma leszerelésére. Bár a valóságban sok helyen ennek ellenére láthatunk engedély nélküli klímákat, ez nem jelenti azt, hogy szabályosak. 1. Másokat zavaró hely Az építési jogszabályok szabályozzák, hogy milyen magasra kell helyezni a klímát, és hogy lehet-e a közvetlen közelében egy másik ablak. Ha például túl alacsonyan szereljük fel, vagy túl közel van egy szomszéd ablakához, akkor leszereltethetik a berendezést.
 2. Szomszédok beleegyezése Társasházak esetében szükséges a társasház engedélye, hiszen az épület fala közös tulajdonú ingatlanrész. A közgyűlés beleegyezése nélkül nem szabad felszerelni a klímát. Ha ez elmarad, egy másik lakó eljárást indíthat a klíma leszerelésére.
 3. Lichthófba helyezés Azokban az épületekben, ahol van lichthóf (világítóudvar), tilos oda helyezni a kültéri egységet, mert ez szellőztetési, fényadó és tűzvédelmi funkciót lát el. A katasztrófavédelemhez lehet bejelentést tenni, ha ilyen szabálytalanság történik.
 4. Engedély nélküli helyek Körfolyosós házakban gyakran előfordul, hogy a kültéri egységet a folyosóra helyezik. Bár az önkormányzat ide nem kér előzetes engedélyt, a zajos berendezés zavarhatja a lakókat, akik birtokvédelmi eljárást indíthatnak.
 5. Műemlékházak esetében Védett társasházak esetében a kormányhivatal és az örökségvédelmi hivatal szabályai vonatkoznak a klímakihelyezésre. Itt hiába van meg a közgyűlés engedélye, ha nem veszik figyelembe az örökségvédelmi előírásokat, akkor hivatalból kezdeményezhetik a leszerelést.
 6. Birtokvédelmi eljárás Még ha minden szabályos is, előfordulhat, hogy egy szomszédot zavar a klímánk. Ilyenkor birtokvédelmi eljárást indíthat ellenünk, és ha igazat adnak neki, leszereltethetik a berendezést. Az ilyen eljárást a sérelem kezdetétől számított egy éven belül lehet indítani.
 7. Házfelújítás esetén Amennyiben a társasház külső falát felújítják, biztosan le kell szerelni a kültéri egységet. A felújítás után előfordulhat, hogy nem lehet visszarakni, vagy újra engedélyeztetni kell a társasházzal, mivel a garanciális eljárást veszélyeztetheti a fúrás.
Mit tegyünk, ha köteleznek a leszerelésre?

Ha valakit feljelentenek, a birtokvédelmi eljárás általában 30-60 nap alatt lezárul, és ezután le kell szerelni a klímát.

A jegyző nem kényszerítheti a leszerelésre, de bírságolhat. Ha nem szereljük le a klímát, új bírósági eljárás indítható, ami a NAV hatáskörébe tartozik. Végső soron a NAV kijelölhet egy kivitelezőt, aki leszereli a klímát.

A klíma felszerelése előtt érdemes minden előírást alaposan átnézni és betartani, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlenségeket és büntetéseket.

Hirdetés