Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Amiről sok szülő nem tud: ebben különböznek a császármetszéssel született gyerekek a...

Amiről sok szülő nem tud: ebben különböznek a császármetszéssel született gyerekek a többiektől!

Hirdetés

Császármetszésnek azt a fajta operációt nevezzük, amikor a csecsemő az anyaméhből sebészi beavatkozás útján jön a világra.

 

Hirdetés

Mesterséges szülés – ez a második megnevezése a császármetszésnek. Az ilyen szülés lehet előre megtervezett, esetleg sürgősségi beavatkozás is. Leggyakrabban császármetszésre akkor van szükség, amikor veszélybe forog vagy az anya, vagy a magzat élete.

Néhány esetben a császármetszés egyetlen lehetséges megoldása a sikeres szülésnek. Vannak olyan estek, amikor a nők kérik ezt a fajta operációt, hogy ne szenvedjenek a szülési fájdalomtól a vajúdás során.

A császármetszés előnyei

A császármetszés sajátossága miatt, sok tévhit és feltevés kering a köztudatban. A Ketkes.com szerkesztősége most eloszlat 5 tévhitet, azért, hogy boldogan hozhasd világra a csodálatos gyermeked.

1. Hiperaktivitás

Úgy gondolják, hogy a császármetszés lehet az oka a cseperedő gyerek örökmozgásának. A hiperaktivitás korunk csapása. Az igazság az, hogy az ilyen fajta magaviseletnek messze nem a császármetszés az oka és okos neveléssel ez a  probléma elkerülhető.

2. Szellemi fejlődési problémák

A császármetszéssel született gyermekeket rögtön a szülés után nyilvántartásba veszi a gyermekorvos és az ideggyógyász. Nem kell emiatt izgulni! Ez egy általános eljárás, ami csak elővigyázatosság miatt történik. Ha a gyermeknél fejlődési rendellenességet észlelnek, akkor általában több tényező is felmerül, nem csak a császármetszés.

3. Fizikai fejletlenség

A császármetszés miatt nem kell részt venni speciális fejlődési programban. Fizikai fejletlenségi problémát okozhat, ha magzatvíz kerül a légzőszervekbe, melyek a késői első levegő vétel és az altatás következményeként fellépő szövődmények.

A szövődmények kockázata növekszik az életmentő császármetszés estén, amikor az anya szervezetének nincs ideje felkészülnie a szülésre. De még ebben az esetben is csak a kockázati veszély növekszik!

4. Gyakori sírás


A szülés közbeni erős stressz, különböző hormonokat aktivál és megerősíti a baba idegrendszerét. Császármetszésnél nincs meg ez a létfontosságú folyamat, ezért az idegi- és fiziológiai funkciókban kisebb eltérések tapasztalhatóak. Különböző idegrendszeri problémák – csak egy lehetséges kockázati tényező. De ez nem diagnózis!

5. Kevés anyatej

A császármetszés útján világra jött csecsemőnek csak a 9. napon áll helyre az agyműködése. A természetes úton született gyermeknél már az első nap normalizálódik az agy. Néha az anyáknál az antibiotikumok miatt felborul a tejkiválasztás folyamata, pedig az anyatej biztosítja a gyermek helyes és harmonikus fejlődését.

Ahhoz, hogy megelőzzük ezt a fajta problémát, feltétlenül figyeljünk arra, hogy szakképzett orvos végezze a műtétet, hogy emiatt ne kelljen aggódni. A tej elmaradása általában csak  a stressznek tulajdonítható!

Minden műtétnél van rizikó. Mindig érdemes mindent előre átgondolni, jól felkészülni és tudni azt, hogy a sikert két dolog biztosítja: a baba megfelelő gondozása és a szakképzett orvos. Legyenek egészségesek a gyermekeid!

Forrás

Hirdetés