Kezdőlap EGÉSZSÉG Amiről sok ember nem tud: így tesznek tönkre a szénsavas italok, még...

Amiről sok ember nem tud: így tesznek tönkre a szénsavas italok, még az ásványvíz is!

Rengetegen fogyasztanak szénsavas üdítőitalokat, ásványvizet, de vajon tisztában vannak az egészségre gyakorolt hatásaival? Megmutatjuk, miért kerüld őket!

 

Felgyorsítja az öregedést:

Azok az emberek, akik naponta 2 doboz kólának megfelelő  szénsavas üdítőitalt fogyasztanak, sokkal hamarabb öregszenek, mint akik nagy ívben elkerülik ezeket az italokat. Ezt egy 2014-es kutatás támasztja alá, amelyet a Kaliforniai Egyetem dolgozott ki. Az egyetem tudósai az alanyok kromoszómáinak szerkezetéből, vagyis az azok végén található sapkaszerű telometerek hosszúságából állapították meg ezt a tényt. A szénsavval dúsított üdítőket fogyasztóknál sokkal lassabban, és kevésbé hatékonyan megy végbe a sejtek megújulása, sőt, ez az idő múlásával még jobban romlik.

Sóvárgás a cukrok iránt:

A sok szénsavas üdítők túlzott fogyasztása hatással van az ízlelőbimbókra, azaz tompítja azok érzékenységét. Ennek következtében, az ember egyre többet, és édesebb aromákat, ízeket kíván majd, hogy ki tudja elégíteni sóvárgását. Ezt a brit Bangori Egyetem munkatársai közölték. Az édes íz szoros kapcsolatban áll egyunk jutalomközpontjával, ezért érzünk késztetést az örömforrás pótlására.

Rákkal való összefüggés:

Azok a hölgyek, akik heti rendszerességgel több mint két doboznyi cukros italt isznak, azoknál a mellrák kockázata jelentősen megnő, deríette ki a kanadai Laval Egyetem. Minél többet isznak ezekből az ártalmas italokból, annál sűrűbb az emlőjének mirigyállománya, mely köztudott, hogy a mellrák egyik rizikófaktora. A kockázat akár a négyszeresére is megnőhet!

Csontokat károsít:

A kólában található foszforsav károsítja a csontokat. Egy kutatás azt állapította meg, hogy a napi szinten kólázó hölgyek csípőjénél mért csontsűrűsége, a kortól függetlenül elmarad azokétól, akik csak hetente egy alkalommal fogyasztják. Ezt az összefüggést még az sem befolyásolta, hogy az alanyok mennyi kalciumot veittek be, dohányoztak-e, vagy fogyasztottak-e valamennyi alkoholt. A csontok egészségének megőrzése érdekében fontos a kalcium és a foszfor szintjét egyensúlyban tartani. Ez a kutatás csak a kólára vonatkozik!

Puffadást okoz:

A leghamarabb jelentkező tünet a puffadás, amit a szénsavas italok okoznak. A karbonsav levegővel telíti a gyomrot, ennek következtében pedig a gáz egy része visszaáramlik a nyelőcsőbe, rosszabb esetben a gyomortartalommal együttesen refluxos tüneteket idézhet elő. Aki hajlamos a puffadásra, az mindenképpen kerülje a szénsavas üdítőket! A szénsav ugyanis hosszú távon irritábilis bélszindrómát okozhat.

loading...