Kezdőlap EGÉSZSÉG Amiket eddig nem tudtál a májadról, pedig életmentő lehet!

Amiket eddig nem tudtál a májadról, pedig életmentő lehet!

A máj egy csodálatos szerv, amelynek rendkívül sokoldalú és komplex működése van. A legáltalánosabb tudnivaló róla, hogy segít a zsíremésztésben és az alkohol feldolgozásában. 

Ez a nagyjából 1,5 kg-os szerv azonban sok-sok más funkciót is ellát a szervezetben. Mértét tekintve a második legnagyobb szervünk. Első helyen a bőr áll.

Az ezerarcú szerv

Azon kívül, hogy epét termel, amivel segíti a zsírok emésztését, a máj minden egyes tápanyaggal foglalkozik. Ha valamit megeszünk vagy megiszunk, az a bélcsatornából a májba jut, ahol feldolgozásra kerül sor. Lebont, átépít, előállít vagy raktároz molekulát. A feleslegben bevitt szénhidrátot raktározni képes. A bejutott méreganyagokat lebontja, közömbösíti. Vércukorszintet szabályoz. Vérplazmában található fehérjéket állít elő, vörösvértestekben található hemoglobint (oxigénszállítás) bont le. A-vitamint állít elő és magzati életben vérképző szervként is szerepel. Fontos szerepe van véralvadási faktorok képzésében.

Annyira különleges és összetett szerv, hogy még nem sikerült megalkotni olyan szerkezetet, amely a funkcióját utánozni lenne képes, mint például a dializáló készülék a vesék esetében.

Nem szükséges méregteleníteni

Mivel a máj egyik fő funkciója a méregtelenítés, így nem szükséges még ezen felül külön gondolni méregtelenítő kezelésekre. Ha valaki túlzásba esik a gyógyszerszedéssel, drogfogyasztással, alkoholfogyasztással, cukorfogyasztással, akkor a mája sokkal nagyobb munkának van kitéve, mint azok esetében, akik tudatosan táplálkoznak és egészségesen élnek. Ilyen esetben feltétlen szükséges az életmódváltás, hogy a máj ne károsodjon olyan mértékben, hogy alapvető élettani funkciókat ne legyen képes megfelelően ellátni.

Hiányozhat belőle egy darab

A májunk a felsorolt számos funkciója mellett még arra is képes, hogy regenerálódjon és visszanőjön. Ha eltávolítanak belőle egy darabot, például transzplantáció esetén, képes visszaépülni és ugyanolyan jól működni, mint előtte. Helyreáll az eredeti állapota. Élő donor is adhat májat.

tudasfaja.com

loading...