Kezdőlap EGÉSZSÉG Allergiás vagy? Ezekről a dolgokról jobb, ha tudsz, különben csúnya vége lehet!

Allergiás vagy? Ezekről a dolgokról jobb, ha tudsz, különben csúnya vége lehet!

Generated by IJG JPEG

Nyáron mindenünk a szezonális zöldség és gyümölcs. Ilyenkor próbáljuk kihasználni, hogy hazai forrásból származó kedvenceinket fogyaszthatjuk. Ezzel a szokással nem is kell felhagynunk, de ha valamilyen allergiában szenvedünk, jó, ha tudjuk, hogy nem árt az óvatosság.

 

Vannak ugyanis olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek képesek keresztallergiát kiváltani a szervezetben.

A keresztallergia átka

Bár ma már számos allergia elleni szer van a piacon, amelyek segítségével a kellemetlen tünetek enyhíthetőek a szezonban, fontos, hogy a táplálkozásra is figyeljünk oda.

A keresztallergia a lakosságnak csak körülbelül 5-10%-át érinti, de nem szabad félvállról venni. Ilyenkor az történik, hogy az adott személy két anyagra hasonló reakcióval válaszol, mivel azokat a szervezete kémiai szerkezetük alapján nem tudja megkülönböztetni.

A légúti allergiák jellemzően orrfolyással, tüsszögéssel és szemviszketéssel járnak, a keresztallergiákra a szájüregi tünetek, ajak-nyelvduzzanat, garat ödéma jellemző.


A leggyakoribb keresztallergiák

Parlagfű allergia esetén: vigyázni kell a görögdinnyével, emellett a sárgadinnyével, paradicsommal, uborkával is.

Diófélékre való allergia esetén: a búzával, szezámmaggal, mogyoróval, rozzsal, mákkal.

Nyírfapollen allergia esetén: almával, körtével, dióval, mogyoróval, mandulával, cseresznyével, meggyel, barackkal, burgonyával kell vigyázni.

Fekete üröm allergia esetén: paradicsom, paprika, répa, burgonya, zeller, dinnye, uborka az, amire oda kell figyelni.

Mire kell még figyelni?

Alapvető szabály allergiás időszakban, hogy csökkentsük vagy kerüljük azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek magas hisztamin szinttel rendelkeznek, hiszen ez alapból emelkedett ilyenkor a szervezetben.

Kerülendő ilyenkor: halak, sajtok, paradicsom, kakaó, kávé, csokoládé, alkohol, érlelt-, fermentált élelmiszerek, mogyoró, citrusfélék.


Támogassuk a szervezetünket!

Segítsük a szervezetünket, hogy könnyebb legyen számára a küzdelem és általa a napjaink is zökkenőmentesebbek lehetnek. Vigyünk be sok C-vitamint és kalciumot, emellett omega-3 zsírsavat, amely szervezet szinten képes csökkenti a gyulladást. Forduljunk gyógynövények felé is, mint a csalán.

tudasfaja.com

loading...