Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ 102 évesen abban a tudatban élt, hogy családja odaveszett a holokausztban, majd...

102 évesen abban a tudatban élt, hogy családja odaveszett a holokausztban, majd döbbenetes telefonhívás érkezett

Holokauszt. Csupán egyetlen szóval milliónyi érzést lehet kiváltani olyan emberekből is, akik távolról sem kapcsolódnak az eseményekhez. Gondoljunk be, mit mond ez a szó azok számára, akik közvetlenül érintettek a dologban!

Ártatlanok millióinak életét oltották ki szisztematikusan. Gyerekeket szakítottak el édesanyjuktól, nőket és férfiakat hurcoltak el haláltáborokba, védtelen embereken végeztek rettenetes kísérleteket és bárki, akit ‘selejtesnek’ ítéltek, azt megkínozták és megölték.

A holokauszt fekete folt a világ történelmén. 

Elihau Pietruszka 1939-ben 24 éves volt és a családjával élt Varsóban.  Amikor kitört a II. világháború és a nácik megszállták Lengyelországot, Elihau a Szovjetunióba menekült, hátrahagyva a szüleit és két fiatalabb ikertestvérét, akik akkor még csak 9 évesek voltak.

A családját a varsói gettóból náci haláltáborba szállították, aminek következtében Elihau úgy hitte, minden szerette életét vesztette a gázkamrákban.

Majd a háború közben Elihau kapott egy üzenetet az egyik öccsétől, Volftól, aki értesítette őt, hogy sikerült megszöknie a haláltáborból, ahol fogva tartották. A fivérek egy ideig kontaktban maradtak egymással, de ismét tragédia következett be, Volfot az oroszok a szibériai munkátoborba hurcolták. Ezután Elihau már biztos volt benne, hogy öccse nem élte túl.

“Teljes mértékben abban a hitben éltem, hogy már nem él.” – mondta Elihau.

Ezek után Elihau folytatta tovább az életét és megházasodott Oroszországban. 1949-ben Izraelbe költözött, ahol új életet kezdett. Sokszor gondolt családjára, akiket otthagyott és ez egy örökké fájó seb volt a szívében.

Majd egy nap csoda történt

Pár  hónappal ezelőtt Elihau unokája, Shakhar e-mailt kapott egy Kanadában élő unokatestvértől, aki elkezdte a családfáját kutatni. Rátalált egy weboldalra, amelyben számtalan információt talált zsidó holokauszt túlélők vallomásairól.

Ez az unokatestvér nem sokkal később egy fantasztikus felfedezést tett. Az adatbázisban Volf vallomását találta meg, amely 2005-ben keltezett.

Kiderült, hogy Elihau testvére mégis túlélte a szovjet munkatábort is. Magnitogorskban, az Urál-hegységben lévő ipari városban telepedett le és építőmunkásként dolgozott az élete hátralévő részében. Idő közben született egy fia, akit Alexandre-nek nevezett el.

Shakhar-nak sikerült kapcsolatba lépnie Alexandre-rel, aki egyszerűen le volt taglózva, hogy olyan rokonra talált, akiről eddig semmit nem tudott. Beleegyezett, hogy elutazzon Izraelbe és találkozzon nagybátyjával, Elihauval.

A találkozás érzelmekkel teli volt. Elihau és Alexandre átölelték egymást és mindkét férfi a könnyeivel küszködött.

“70 éve vártam rá, hogy találkozhassak veled! Az édesapád kiköpött más vagy.” – mondta Elihau Alexandre-nek.

Sajnos Volf 2011-ben, 88 évesen elhunyt úgy, hogy soha nem tudta meg, bátyja Elihau is túlélte a háborút. Soha többé nem láthatták egymást.

“Nagyon boldog vagyok, hogy a fivérem hátrahagyott maga után valamit, ami pedig nem más, mint a fia.”- mondta Elihau.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...