Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK A virágok átültetésének szabályai, amiket mindenki elhibáz és a virág látja kárát!

A virágok átültetésének szabályai, amiket mindenki elhibáz és a virág látja kárát!

Hirdetés

A szobanövények időközönként friss földre, nagyobb edényre vágynak. Mivel állandóan fejlődnek, nem szabhatunk nekik korlátokat. Gondoskodjunk róluk, ültessük át, tápozzuk.

A fiatal növények még egy kisebb cserépben is elférnek, de mikor már elérik az egyéves kort, ajánlott átültetni egy méretben megfelelőbb edénybe, hogy jól tudjanak fejlődni.

Hirdetés

Az idősebb növényeket elegendő kétévente átültetni. A még fejlődésben levő növényt a lehető legnagyobb edénybe ültessük mindig. 2-3 cm-el nagyobb edényt válasszunk, mint, a régi edény.

Az átültetés egy jó alkalom a fertőtlenítésre. Ilyenkor alaposan mossuk le a gyökereket folyó víz alatt, hogy megszabaduljunk az esetleges kórokozóktól, penészedéstől.

Próbáljuk meg a régi földet a lehető legnagyobb mértékben lerázni, lemosni a növényről.

Az átültetésre a tavasz lehet a legmegfelelőbb időszak, mielőtt elkezdődne a növény aktív időszaka. Azoknál a növényeknél, melyek télen, vagy kora tavasszal virágoznak, inkább az őszi átültetés a megfelelőbb.

Sürgősségi átültetést abban az esetben kell végezni, ha a növény állapota hirtelen hanyatlani kezd, elsárgul, rothadásnak indul. Ezt akár virágzás közben is elvégezhetjük.

Ha a növény gyökere sérült, rothadni kezdett, akkor vissza kell vágni, meg kell szabadulni a beteg résztől. A levágott végeket kálium-permanganáttal elkevert faszén-porral kezeljük le.

Ez serkenti az újragyökeresedést. Ha a földben bogarak voltak, akkor speciális bogárirtóval is le kell kezelni átültetés előtt a gyökeret. Ezután tegyük friss földbe, egy nagyobb edénybe.

Az erősebb gyökerű növények könnyebben átvészelik az átültetést, hamarabb alkalmazkodnak. Vigyázni kell arra, hogy az átültetés utáni 1-2 hétben nem öntözzük túl a növényt.

Ilyenkor még nem képes arra, hogy megfelelően adaptálja a vizet, és, ha túlöntözzük, akkor akár rothadásnak is indulhatnak a gyökerek.

Hirdetés