Kezdőlap EGÉSZSÉG A vesekő 8 figyelmeztető előjele

A vesekő 8 figyelmeztető előjele

Hirdetés

A vesekő ásványi anyagokból és sókból keletkező kicsapódás, amely a vesében alakul ki. Leggyakrabban akkor keletkezik, amikor a vizelet nagyon koncentrálttá válik, így utat engedve a kikristályosodásnak. 

 

Hirdetés

A kövek eltérő méretűek lehetnek a homokszem nagyságútól egészen azokig, amelyek a húgyutakba jutva elakadást okozhatnak, fertőzésre hajlamosíthatnak. Az esetek egy részében a kövek vizelettel távozhatnak, ám előfordul, hogy szükségessé válik a műtéti beavatkozás.

Lássuk, hogy mely tünetek hívhatják fel a figyelmet a vesekő meglétére.

1 – Gyakori vizelési inger

A kövek a húgyvezeték alsó felében mozognak és ingerlik a hámot. Hasonlatos a fertőzések okozta ingerhez.

2 – Fájdalmas vizelés

Mivel az égő, szúró vizelési fájdalmat könnyen össze lehet téveszteni a fertőzésekkel, ezért azonnal orvoshoz kell menni a pontos diagnózisért.

3 – Csökkent vizelet mennyiség

Előfordulhat, hogy inger után csak pár csepp távozik a húgycsőből, de az is, hogy teljesen leáll a vizelet áramlása elzáródás miatt. Azonnal orvoshoz kell fordulni vele.

4 – Zavaros, kellemetlen szagú vizelet

Legtöbbször azért kellemetlen szagú a vizelet, mert nagyon koncentrált. Ezt a kevés folyadékbevitel okozhatja. Fertőzés is fennállhat, és ha zavarosnak ítéled meg, gennyi is van a vizeletben.

5 – Véres vizelet

A vesekő miatt vér is előfordulhat a vizeletben, ami rózsaszínre, pirosra vagy akár barnára is színezheti azt. Azonnal orvoshoz kell fordulni vele.


6 – Derékfájdalom

Nagyon erős fájdalom jelentkezhet ilyenkor, amelyet sokan a szülésnél is erősebbnek ítélnek meg. Ez kisugározhat az oldalba, a bordák alá, az alhasba és az ágyékhoz is.

7 – Hányinger, hányás

Ha a fent említett tünetekkel vagy azok egyikével együtt jelentkezik, akkor nagy a valószínűsége, hogy vesekő okozza.

8 – Hidegrázás

Ha gyulladás alakul ki a szervezetben, jelen esetben a vesében vagy a húgyutakban, akkor láz is előfordulhat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés