Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS A titok, ami miatt az olaszok nem híznak el, hiába esznek minden...

A titok, ami miatt az olaszok nem híznak el, hiába esznek minden nap tésztát

Elég csak megnézni a világ legismertebb olasz Instagram hírességek profiljait ahhoz, hogy lássuk, egyikükön sincs egy gramm súlyfelesleg sem. Chiara Ferragni, Eleonora Carisi vagy épp Chiara Nasti mind álom alakkal rendelkeznek, amellett, hogy rendszeresen fogyasztanak tésztát. Hogyan lehetséges ez?

A mai cikkünkben az olaszok egyik nagy titkát szeretnénk felfedni nektek, amellyel továbbra is élvezik egyik tradicionális ételüket, anélkül, hogy aggódnának az extra kilókért.

Az olasz népesség mindössze 7%-a sportol rendszeresen és a lakosok nagy része talán soha nem is figyelt oda a fizikai aktivitására. Emellett a tészta az egyik legjellemzőbb ételük, amit gyakorlatilag minden nap fogyasztanak. A kettő kombinációja már elég erős alapot ad az elhízás kialakulásához, viszont van egy trükkjük.

Chiara Ferragni (@chiaraferragni) által megosztott bejegyzés,

A titok – al dente

Ez nem jelent mást, minthogy a tésztát vagy zöldséget épp csak annyira főzik meg, hogy ehető legyen, de valamennyire mégis kemény marad. Ily módon a tészta glikémiás indexe alacsonyabb marad, ami kedvezőbben hat a szervezetre.

A glikémiás indexszel fejezik ki, hogy egy étel milyen gyorsan képes megemelni a vércukorszintet. Ez az élelmiszer összetételétől és a készítés módjától is nagyban függ.

Ha egy ételnek nagyon magas glikémiás indexe, akkor az a vércukorszintben és az inzulinszintben is kiugrásokat eredményez. A magas inzulinszint az anyagcserét a raktározás irányába tolja el és segíti a zsír felhalmozását. Nem beszélve arról, hogy a vércukorszint ingadozásai további éhségérzetet keltenek.

Ezzel szemben, ha a glikémiás index alacsony, a vércukorszint stabil marad. Ez megakadályozza a zsír felhalmozódását és megelőzi a nagy éhséget is.

Hogyan főzz tésztát al dente?

A tésztát al dente módon csupán 1-2 percig kell főzni, tehát kevesebb ideig, mint az a csomagoláson fel van tüntetve. Gyakorlással megtalálod az a pontot, ahol már nem túl kemény, de nem is fő túl.

Tálald pestoval, paradicsomszósszal, tenger gyümölcseivel, húsgombóccal, stb.

tudasfaja.com

loading...