Kezdőlap AKTUÁLIS A szakemberek is megdöbbentek: Kíméletlen jégkorszaki hideg várható télen a meteorológusok szerint

A szakemberek is megdöbbentek: Kíméletlen jégkorszaki hideg várható télen a meteorológusok szerint

Hirdetés

Bízzunk benne, hogy nincs igazuk.

 

Hirdetés
Az utóbbi idők egyik leghidegebb tele várható az Északi-sarkvidék feletti sztratoszféra felmelegedés miatt.Sokkal durvább tél várható a szokásosnál Észak-Amerika és Európa térségében a modellszámítások szerint, amelynek oka, hogy igen nagy a valószínűsége az úgynevezett hirtelen sztratoszférikus felmelegedés jelenségnek (SSW) – számolt be róla az Origo. Az előrejelzések szerint január elejétől kimagaslóan meggyengül a poláris légörvény, aminek komoly kihatása lesz Európa téli időjárására.

Lényegében a poláris örvény egy ciklon a sarkok felett, amelynek közepén egy nagy kiterjedésű, alacsony nyomású terület áll az alsó légköri rétegekben. Ezek a ciklonok tartják a hideg levegőt a sarkok felett, megóvva a jégsapkákat az olvadástól, és a délebbre eső területeket a fagyoktól. Az időnként megfigyelhető szeszélyes időjárás, a hidegbetörések és a sarki jég olvadása mind-mind összefügg a poláris örvény működésével, pontosabban annak gyengülésével – írja a Tények.hu.

Ez az örvény idén széttöredezhet, amely azt eredményezné, hogy brutális hideg árasztaná el a kontinenst.A poláris légörvény gyengülését sok minden befolyásolhatja, többek között az időjárási frontok, vagy egyéb külső tényezők. Ha pedig egyszerre túl sok a zavaró tényező, akkor az örvény hullámzani kezd, és ez olyan intenzívvé válik, amely kihathat a légkör alsó rétegeire.

A csúcspontot december 30-án éri el az SSW, amelynek következtében január első napjaiban elkezdődhet a poláris légörvény felbomlása. Erre a térképes előrejelzések szerint is rendkívül nagy az esély.

Egyelőre még nem lehet biztosra venni a jégkorszaki hideg beköszönését, de a számítások alapján egyre nagyobb az esély arra, hogy kíméletlen tél vár Észak-Amerikára és Európára.

Forrás: Tények.hu

Hirdetés