Kezdőlap EGÉSZSÉG A nyírfa “vére” a nyírfanedv! Ezért fogyaszd az örök egészség és élet...

A nyírfa “vére” a nyírfanedv! Ezért fogyaszd az örök egészség és élet italát!

A nyírfa nedv évszázadok óta szolgál értékes italként az emberiség számára. Már a XIII. században némely ázsiai népnél is használatos volt. A nyírvíz a szláv népek, a románok között is igen elterjedt ital, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek is.

Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál. A magyar nyelvben fellehető változatos neve arra utal, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt volt.Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből. A nyírfanedv különböző elnevezései: virics, nyírlé, nyírvíz, boza, csiger, nyirics. A nagy mennyiségű nyírvíz tárolására Székelyföldön a XV-XVII. században viricses kádat, vicses teknőt használtak. A háromszéki székelyek az egyik tavaszi ünnepén a legények és leányok csapatosan mennek ki az erdőbe, és táncolás, éneklés közben csapolják meg a nyírfákat.

Hogyan juthatunk nyírfanedvhez:

A nyírfanedv a nyírfa “vére”. Ez a különleges anyag egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra. Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat. A felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, hogy a hideg téli időszak után tavaszra készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. A nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik, ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk hallani, lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt a fa körül. A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába vagy mélyedést, gödröcskét vájnak, az abba összegyűlt levet kiszívják, vagy 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fára ez nem káros, csupán a tápanyag egy része folyik ki és a meglékelt területek újra benőnek.

Összetevők:

A nyírfanedv rengeteg , olyan fontos összetevőt tartalmaz, ami a szervezetünknek szükséges: betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutamin sav), ásványi anyagokat (makro elemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fito vegyületeket, és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját „immunrendszerük” védelmére) tartalmaz kimutatható mennyiségben. A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

Hatásai belsőleg és külsőleg:

A nyírfanedv szervezetben a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg mikroszkopikus méretű részecske összetevőit a sejtjeink hasznosítják. Ioncsere képessége egyedülálló. A vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és Vértisztító hatású.Tüdőbaj, vesebántalmak, ízületi kopások és reumás fájdalmak kezelésére is alkalmas. Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki az anyagcser felgyorsításával. Izotóniás italként működik, mivel könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. Természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.

Külsőleg alkalmas a bőr, fejbőr és a haj ápolására. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja felületi hámsérülések, sebek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma). Továbbá a hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpa képződés kezelésére is használható.

Gyűjtése

A nyírfanedvet csak tavasszal lehet gyűjteni, (február 20-tól, április 10-ig), gyakorlatilag márciusban. Ha megfelelően van gyűjtve és megiszogatva, akkor 5-ször hatásosabb, mint a nyírfakéreg tea, amelyik egyébként, szintén egy nagyon erős és hatásos tea. Az összes kezelések közül, a nyírfanedvnek van a legnagyobb gyógyító és regeneráló, (helyreállító), ereje. Mihai Bácsi, ,,AZ ÉLET VIZÉNEK” nevezte és ,,aki megiszik 20 liter nyírfa nedvet, az nem fog meghalni abban az évben, akár milyen beteg is lenne”. Egy liternyi megivott, jó minőségű nyírfanedvnek olyan hatása van, mint 20 napi kezelésnek a 3-as és a 12-es teákkal, és 20 liter megivott nyírfanedvnek pedig olyan hatása van, mint egy évi kezelésnek a 3-as és a 12-es teákkal. A leghatásosabb nyírfa nedv, a hegyvidéki, (domb oldali), mely a gyűjtés helyén kerül elfogyasztásra, (7-8) fától körbe-körbe, sétálva köztük és mindegyiknél, vagyis mindegyiktől elfogyasztva egy-egy pohárnyi nyírfa levet, aztán pedig újra kezdve az illető fák sorba vételét. Az ajánlott, (ideális), mennyiség egy napra 3-6 liter. Nem az számít leginkább, hogy valaki hány napig issza, a nyírfalevet, hanem sokkal inkább az, hogy abban a periódusban, amikor folyik a nyírfalé ki, hány liternyit iszik meg: 20 liternyi – elegendő, 40 liternyi – jó, 60 liternyi – nagyon jó, 80 liternyi – kitűnő, 100 liternyi(és afölött) – tökéletes. Az a jó, ha abban az időszakban, amikor, a nyírfalevet issza, nem iszik vizet, vagy más folyadékot, hanem csak nyírfa levet. A nyírfalevet egészséges, vagy aránylag egészséges személyek is ihatják, (MIHAI BÁCSI azt mondta, hogy a Csernobili nukleáris baleset után, már nincsen egészséges ember a Földön, és, hogy az állatok is és a növények is megbetegedtek).

A gyűjtési módszer nagyon egyszerű és jó figyelembe venni a következőket:

 1. Egyetlen ferde – függőleges vágást ejtünk, amely hossza ne haladja meg a fa kerületének egyharmadát, (1/3-át), vagy egy „V” alakú, kis vágást úgy hogy minél kisebb legyen a fa sérülése. Csak a következő évben ejthető újabb vágás ugyanazon a fán, és, ha lehet, akkor éppen átellenben, a fa másik oldalán és más szinten, mint az előző volt, úgy, hogy a fa nedvkeringése folytonos maradjon, mivelhogy fenn áll a fa kiszáradásának veszélye. Következésképpen ne viselkedjünk vandálok módjára a fákkal, mert szükségük van rájuk a következő években is, vagy szükségük van más, beteg embereknek. Ezt a felelőtlen cselekedetet, csak azok az emberek teszik, akik csak tisztán kereskedelmi céllal, teljesen kihasználják a fákat, amit el kell kerülni, mert A JÓISTEN, visszaveszi „ajándékát” ott, ahol a szándék nem tiszta.
 2. A fák megvágásához csak rozsdamentes(inox) késeket és fűrészeket használjanak.
 3. A vágás alsó részébe egy fa pálcikát(csapot), vagy egy műanyag palack nyakából készített(ketté vágott és repesztett) műanyag „csőr”-t(vályút) helyezünk(szúrunk be), amit gyengén belekalapálunk egy kalapáccsal a fa kérgébe. Semmiféleképen SEM SZABAD HASZNÁLNI FÉMET A „CSŐR”-HÖZ, AMELYEN A NYÍRFA LÉ LE FOG FOLYNI, mert megszűnik a nyírfalé gyógyhatása, ha bármilyen fémmel érintkezik és kockáztatják, azt, hogy aztán potyára isszák. Ezért azt ajánlom, hogy csak nagyon megbízható személyektől vegyenek nyírfalevet, akikről biztosan tudják, hogy maximális tisztasági, (higiéniai) feltételek mellett gyűjtik és szállítják a nyírfalevet, és nem használnak fémet.
 4. A vágást jól meg kell tisztítani a forgácsoktól, úgy, hogy a nyírfalé akadálymentesen folyjék lefelé, a pálcikán, (csapon), vagy a „csőr”-ön pedig átfolyjon egy üvegbe, vagy egy műanyag palackba.
 5. Egy vékony dróttal szorosan körbe kötjük egy tökéletesen tiszta műanyag palack nyakát és aztán a fa körül is, (NE VERJENEK SZEGEKET A FÁBA, ÉS NE GYŰJTSÉK A NYÍRFALEVET, EGYENESEN MŰANYAG TASAKOKBA!) és úgy kell beállítani, hogy a palack szája éppen a műanyag „csőr” alatt legyen és, hogy a nyírfa nedv belecsordogáljon egyenesen a műanyag palackba.
 6. Amikor a műanyag palack megtelt, leoldjuk a fáról, rátesszük a dugóját és egy másik tökéletesen tiszta műanyagpalackot, kötünk a helyére. Jó a műanyag palackot a fának az északi oldalára kötni, hogy a Nap ne melegítse fel üvegház-hatás által, a műanyag palackban levő nyírfa levet, mert a melegtől, a nyírfalé megromlik.
 7. Ha esik az eső, akkor dróttal, szorosan felkötünk egy nejlonfóliát a műanyag palack fölé és a vágásnál feljebb, úgy, hogy az esővíz ne tudjon belemenni a műanyag palackba, a fa kérgén folydogáló víz pedig átfolyjon a fólia fölött és ne jusson bele a vágásba illetve onnan a műanyag palackba. Ha eső víz jut a nyírfaléba, akkor már nincs gyógyhatása és akkor hiába isszák, mert akkor már nem gyógyít.
 8. A nyírfalevet hidegen tároljuk és a gyűjtéstől számított maximum 24 órán belül el kell fogyasztani. 24 óra eltelte után, a gyógyhatása, nagyon sokat csökken.
 9. FIGYELEM: A nyírfalevet  nem szabad hidegen, vagy fáradtan inni, mert akkor nem fog hatni.
 10. A vágást 3-3 naponként ki kell mosni egy vízsugárral és eltávolítani a penészt, amit a fa kiválaszt magából, hogy bezárja a vágást.
 11. Ha penész jelenik meg, vagy a nyírfalé zavarossá, részecskékkel telivé, vagy tejszerűvé válik, automatikusan megszüntetjük a műanyagpalackot arról a fáról, kivesszük a „csőr”-t és a vágást betömjük, a fa tövétől vett földdel, következvén, hogy azt a fát csak a következő évben használhatják újra.

Következésképpen: Ne használjanak fémet, ne hígítsák vízzel, tartsanak egy tökéletes tisztaságot, (higiéniát), meg kell inni, a gyűjtéstől számított 24 órán belül, nem szabad hidegen inni, nem szabad fáradtan inni, ne igyanak más folyadékot, a nyírfaléval való kezelés időszakában, ne igyák amikor zavaros, áttetsző, vagy amikor megváltozott az íze és akkor a gyógyulás szavatoltan, (garantáltan), elkezdődik. SOK SIKERT!

A nyírfanedvvel egyidejűleg lehet inni Közönséges gyertyán nedvet – Carpinus betulus (sucus) – t is, a következő megjegyzésekkel:

 1. Az arány, amiben ihatóak: 85% nyírfalé és 15% gyertyánfalé.
 2. A kétféle fanedv hatása egymást kiegészítő, a nyírfalé helyreállítja, a nagy szerveket, míg a gyertyán lé inkább a rendszerek szintjén-, működés javítóan, (funkcionálisan), hat.
 3. A gyertyánfalevet ugyanúgy kell gyűjteni, mint a nyírfalevet, csak a gyertyánfa lének a gyűjtési időszaka rövidebb, (megjelenik a nyírfalé után és eltűnik a nyírfalé leállása előtt), általában 2 hét.

Forrás: unchiulmihai.ro

loading...