Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK A mosodák 11 nagy trükkje, amiért sokan hálásak lesznek

A mosodák 11 nagy trükkje, amiért sokan hálásak lesznek

Hirdetés

A mosás valószínűleg ez egyik legunalmasabb házimunka és annak ellenére, hogy számos segédeszköz áll a rendelkezésünkre, ami lerövidíti a szennyes ruhákkal töltött időt, még így is túl sokat kell rászánnunk a napunkból. 

 

Hirdetés

Statisztikák szerint egy nő, napi 20 percet tölt el a szennyes kimosásával, szárítással, teregetéssel, vasalással, hajtogatással. Olyan trükköket szeretnénk megosztani veletek, amellyel ez az idő leredukálható.

1. Szájvíz a mosógép tisztításához

Mivel a mosógépet rendszeresen fertőtleníteni kell érdemes házilag készített vagy speciális tisztítószereket alkalmazni. Ha van otthon szájvized, azt is bevetheted. Indíts el vele egy teljes mosási ciklust és a gomba, penész és nemkívánatos baktériumok mind el fognak tűnni.

2. Zsákban mosd a zoknit

Egy tapasztalt háziasszony minden családtag zokniját külön fehérneműs zsákban mossa, így a szétválogatással és az elkallódó párokkal már nem kell foglalkozni.

3. Fehérítsd a ruhát aszpirinnel

Ha azért nem szeretsz fehéret hordani, mert elszíneződött vagy sárga verejtékfoltok éktelenkednek rajta, akkor van rá egy megoldásunk. Tegyél pár szem aszpirint a mosógép dobjába a fehér ruhák közé. A szalicilsav segíteni fog a fehéredési folyamatban.


4. Ne szárítsd túl a ruhákat

Azok a ruhák, amelyek több ideje száradnak, mint kellene, sokkal ellenállóbak lesznek a hőhatásnak és nehezebb lesz őket vasalni. Az enyhén nyirkos ruhákat könnyebb vasalni.

5. Használj babasampont az összement ruhákhoz

Babasamponnal vagy hajbalzsammal vissza tudod hozni a ruhák eredeti méretét. Tedd a tálba a ruhát, adj hozzá meleg vizet és tegyél bele babasampont vagy balzsamot, amelyek segítenek a ruha szálainak kinyúlni. Ezután hagyd állni 10-15 percig, majd csavard ki és hagyd törölközőn megszáradni.

6. Ne használj öblítőt fehér ruhákhoz

Mivel az befolyásolhatja a ruha színét és megakadályozza, hogy megőrizzék a lehető legfehérebb állapotukat. Ha a cél ragyogóan fehér ruha, akkor öblítő helyett használj speciális fehérítőt.

7. Ne szín szerint válogass

Inkább az anyagok minősége szerint. Egy nehéz textília több vizet képes magába szívni, mint egy könnyű és a mosószer is különböző mértékben mosódik ki az egyikből, mint a másikból.
A fehér ruhákat azonban mindig mosd külön.

8. Használja a borotvahabot a sminkfoltok eltávolítására

Fogd azt a ruhát, amin a sminkfolt éktelenkedik, nyomj rá egy kevés borotvahabot, kicsit dörzsöld meg és mosd ki a szokásos módon.


9. Mosd a baseballsapkát mosogatógépben

Annak érdekében, hogy a sapka megőrizhesse alakját, ne mosógépben mosd, hanem mosogatóban. A sapkát helyezd az üres gépbe és indítsd el rajta egy programot.

10. A piszkos zoknit hideg programon mosd

Mivel a zokniban felgyülemlő szennyeződések nagy része fehérje alapú, ezért érdemes hideg vízzel mosni, hiszen a meleg révén csak még inkább megreked az anyagban.

11. Használj száraz törülközőt a ruhák gyorsabb száradásához

A vizes ruha gyorsabban meg tud száradni szárítógépben, ha száraz törülközőbe csavarod és úgy teszed be a szárítógépbe. A száraz törölköző ugyanis képes magába szívni a felesleges nedvességet, így gyorsítja a folyamatot.

tudasfaja.com

Hirdetés