Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK A matracodban élő baktériumok számos betegséget okozhatnak. Tudtad? Így szabadulj meg tőlük!

A matracodban élő baktériumok számos betegséget okozhatnak. Tudtad? Így szabadulj meg tőlük!

Valójában undorító lehet, de, ha jobban belegondolunk a lakásban levő textíliákban, bármennyit is takarítunk számos poratka élősködik. Megszabadulni nem nagyon tudunk tőlük, esetleg az javíthat a helyzeten, ha időközönként kidobjuk szőnyegeinket, párnáinkat, takaróinkat, és újat vásárolunk. Ha ezt nem tudjuk megengedni magunknak, végezzünk fertőtlenítő hatású nagytakarítást.

 

Reggel, miután kikeltünk az ágyból, beindul a poratkák és baktériumok élete. Ha nem szellőztetünk a szobában, nem rázzuk ki az ágyneműnket, és nem frissítjük fel a párnát, direkt jót teszünk neki. A poratkák ugyanis elhalt hámsejtekkel, bőrdarabokkal, verejték lecsapódásokkal táplálkoznak. Szellőztessük ki az ágyat, poroljuk ki az ágyneműt, ha azt akarjuk, hogy egészségesebb környezetbe feküdjünk be este. A poratkák egyáltalán nem szeretik a friss levegőt, és a napfényt, így menekülni fognak az eddig biztonságosnak hitt helyről,  a párnából, ágyneműből, matracból. A friss levegő, és a napfény kiszáradással, majd elpusztulással fenyegeti őket.

Szakemberek szerint egy felnőtt ember az éjszaka folyamán kb. 1 liter vizet izzad ki magából. Az izzadság a tökéletes táptalajt jelenti a poratkák számára. Megdöbbentő, de egy normál méretű matracban 1,5 millió poratka lakik. Tulajdonképp a problémát nem is a poratkák, hanem a maguk mögött hagyott ürülék okozza. Ezt belélegezve alakul ki az allergia, és az asztma. Bár anyukánk nem ezt tanította, de ajánlatos reggel az ágyat minél tovább vetetlenül hagyni.

Így jól ki tud szellőzni, kiszárad, és elpusztulnak a poratkák. A legjobb az, ha ki tudjuk tenni valahová, száraz helyre, ahol éri a napfény. Legalább, amíg munkába indulunk, ne vessük be az ágyat, hogy szellőzzön. Cseréljünk ágyneműt egy héten egyszer, de legtöbb két hetente. A párnákat és a matracot is időközönként ki kell tenni a napra, hiszen ezekben gyűl össze a legtöbb por. Egy meleg nyári napon pedig vigyük ki az udvarra, és poroljuk ki alaposan őket.

A poratka ürüléke okozhat allergiás náthát, szénanáthát, orr nyálkahártya, vagy kötőhártya gyulladást, erős és irritáló köhögést, csalánkiütést, ekcémát, bőrkiszáradást, viszketést.

Szerző: tudasfaja.com

loading...