Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ A magyarok 90%-a nem tudja: Erre figyelj, ha pezsgőt veszel!

A magyarok 90%-a nem tudja: Erre figyelj, ha pezsgőt veszel!

Hirdetés

Hogyan beszélhetjük rá barátainkat egy pohár finom pezsgőre? Ha a borkultúrában jártasak, mégis fanyalognak a pezsgő szó hallatán, vagy épp arról panaszkodnak, hogy megfájdul tőle a fejük, akkor itt az idő, hogy a minőségi pezsgőket is felfedezzék.

 

Hirdetés

A Pezsgő Világ  III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztiválon 2013. szeptember 4-én és 5-én a Buddha-Bárban sok-sok meggyőző érv sorakozik fel a hazai top pezsgőktől egészen a luxusmárkákig.  Néhány tipp, miért érdemes minden alkalomra, minden napszakban gondolni erre az alternatívára.

1 15 literes és közel 40 kg – ezek a legnagyobb

pezsgőspalackparaméterei, amely a Nabukodonozor (Nebuchadnezzar) újbabiloni uralkodó nevét viseli és 20 normál palacknyi pezsgőt tartalmaz. Aszakértők viszont úgy tartják, hogy a 1,5 literes magnum palack a legideálisabb a pezsgő érleléséhez, ráadásul az a hűtőbe is kényelmesen befér.

2) A pezsgőt jéggel, vízzel és sóval hűthetjük leggyorsabban a tökéletes

6-10 fok közötti hőmérsékletre. A mélyhűtő helyett ehhez egy jégvödörre lesz szükség. A jeget és vizet fele-fele arányban használjuk, mert így a leghatékonyabb a hőcsere, amire még a só is rásegít; a jég így gyorsabban lehűti a vizet, az pedig a palackot –mindössze 30 perc alatt.

3 Ne pukkanjon hacsak nincs szilveszter!A profik, miután túljutottak a drótkosáron, a nyakát kifelé tartva kissé megdöntik a palackot, majd egy kézzel a dugót tartva, a másikkal a palack alját fogva nem a dugót, hanem a palackot kezdik szép lassan forgatni – közben a másik kézzel végig a dugót biztosítva, nehogy idő előtt kirepüljön. Ha sikerül egy elegáns szisszenéssel zárni a műveletet, akkor teljes a siker.

4) A flőténél még a borospohár is jobb

Az elegáns pezsgős flőte nagyon szépen megmutatja a buborékokat, de mivel túl keskeny, csak minimálisan élvezhetjük belőle a bor illatát. A széles, öblös pohár se jó választás; a dekoratív (és a legenda szerint Marie Antoinette bal kebléről formált) pohár legfeljebb koktélokhoz, vagy pezsgőpiramis építéshez használható. A tulipán formájú pezsgős vagy boros pohár viszont ideális, mert a pereménél összegyűjti az illatokat. (De abba a hibába ne essünk bele, hogy körben pörgetjük az italt, mert így könnyen elillan a szénsav tartalma.)

5 A legtöbb pezsgőt legjobb egy éven belül elfogyasztani.

Egy tankpezsgőben vagy proseccóban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben. (Például egy champagne-t 15 hónaptól 3 évig, kivételes esetekbenakár 6-8 évig is érlelnek a palackban.)De természetesen a legkiválóbb pezsgők még évekig megőrizhetik minőségüket vagy akár fejlődhetnek is a palackban, ha 11-15 fok között, mérsékelten nedves és sötét helyen tároljuk. Vagy a Balti-tenger mélyén, ahol akár 170 évet is túlélhetnek – számolt be róla Márkus György Champagne szakértő a tavalyi Pezsgő Világon.6) Egy pohár pezsgő reggel is belefér az etikett szerint.

A buborékos ital nem csak a csillogó fogadások, ünnepi alkalmak és éjszakába nyúló partik itala. Marie Antoinette már a 18. században bevezette, hogy reggelente elfogyaszt egy pohárral és ezt a szokást később Marilyn Monroe is tovább ápolta. Az ágyban felszolgálva vagy reggeli mellé egyaránt tökéletes választás, hogy jól induljon a nap. Mimosa koktél formájában, vagyis friss narancslével pedig nem csak finom, de állítólag a másnaposságon is segít.

7 A pezsgővilág csúcsa Champagne

Egy tétel akár 50-100 féle borból is készülhet;a nem évjáratos (non vintage) champagne-ok készítésekorkülönböző területekről és szőlőfajtákból, akár 10-15 különböző évjáratból házasítják össze a borokat.A pincemesterek fő küldetése ugyanis,  hogy minden évben – az aktuálisévjárattól függetlenül –ugyanazt az ízvilágot, ugyanazt a stílust kreálják meg a ház rajongóiknak.

8) Champagne-ban nem tilos a fehér és vörösborok házasítása, sőt, a legtöbb ház, például a Moët&Chandon is így készíti rosé pezsgőit.

A másik módszer a ’saignée’, amelynél a kékszőlő levét préselés után rövid ideig még a szőlő héjával együtt áztatják, így az megszínezi a mustot.

9 A száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória

Egy deciliterben legfeljebb 60-70 kcal és legtöbbször alkoholtartalma is alacsonyabb a fehérborokénál. Nem csoda, ha a modellek is rendszerint ezen tengődnek vacsora helyett. Tehát ha a brut (vagy extrabrut, brutnature) szavakat látjuk a címkén, akkor biztosra mehetünk, de még az extra-dry vagy sec kategória is bőven beleférhet a diétába, bár itt a cukortartalom 0-12 grammról már 17-32 grammra nő.10) A pezsgőnek is vannak egészségügyi előnyei

Például antioxidánsban (polifenolokban) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink) is gazdag. Mérsékelt fogyasztása segíthet stroke, Alzheimer- vagy Parkinson kór esetén, sőt, nemrég brit nyugdíjasokon kezdték kutatni, mennyire hatékony az időskori feledékenység megelőzésében. De vigyázat, a buborékoknak köszönhetően az alkohol felszívódása gyorsabb, így időben le kell lassítani, hogy a mérsékelt, napi két egységnyi alkoholt ne lépjük túl – ez a határ szűk két pohár, 175 ml pezsgőnek felel meg.

Forrás

Hirdetés