Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ A gyümölcslé gyártó cég egy elhagyatott területre dobta a narancshéjakat. Ha meglátod...

A gyümölcslé gyártó cég egy elhagyatott területre dobta a narancshéjakat. Ha meglátod mi történt 16 év után eldobod az agyad!

Hirdetés

Mit szoktál csinálni a megbontott narancs héjával? Természetesen, mindenki máshoz hasonlóan eldobod, gondolom. Egy gyümölcslé gyártó cég is így tett, egy elhagyott területre dobta rendszeresen a felhasznált narancsok héját, majd 16 év múlva nagyon megdöbbentő dologra lettek figyelmesek.

 

Hirdetés

1997-ben két lelkes környezetvédő, Daniel Janzen, és Winnie Hallwachs azt ajánlotta a Del Oro gyümölcslégyártó cégnek, hogy egy kihalt területre dobják a narancshéjat az erdőben.

Egy év alatt 12 ezer tonna narancshéjat hordtak arra a bizonyos területre, majd több, mint egy évtizedig érintetlenül hagyták. 16 év elteltével a helyszínre mentek, hogy megvizsgálják a területet, azonban nagyon fura dologgal szembesültek.

Több, mint egy órán keresztül keresték, hogy hol lehet az a hely, ahová a narancshéjakat dobták, nem találták meg. Egy héttel később a koordináták alapján visszamentek újra a helyszínre, de alig hittek a szemüknek, hiszen ez a hely, ami régebb teljesen ki volt halva, olyan lett, mint egy földi paradicsom.

Az eldobott narancshéjak a kihalt földterületet újra termő erdővé alakították, ami több, mint 20 féle növényzetnek adott otthon. Ezzel ellentétben a szomszédos területen egyetlen fajta növényzet nőtt. Sőt, arra is rájöttek, hogy az új rész 11-szer gyorsabban képes elnyelni, és tárolni a szén-dioxidot, mint egy régi erdő.

A kutatók szerint az a legjobb az egészben, ha sikerül globálisan is kiterjeszteni azt a módszert, akkor akár néhány év alatt regenerálódhat a Föld légköre.

tudasfaja.com

Hirdetés