Kezdőlap EGÉSZSÉG A gőzterápia jótékony hatásai, amiről neked is tudnod kell

A gőzterápia jótékony hatásai, amiről neked is tudnod kell

A gőzterápia vagy más néven inhalálás nem egy új keletű dolog, viszont egyre kevesebben alkalmazzák. Teljesen természetes gyógymód, nem igényel speciális eszközöket és számos jótékony hatása van a szervezetre. Különösen a nátha és influenza szezonban ajánlott alkalmazni.

Két módszer is van, amelyet érdemes kipróbálni

Tálas módszer

Amikor egy tálba forró vizet öntünk, a fejünket egy nagyméretű törülközővel letakarjuk és a tál fölé hajolunk, miközben mélyeket lélegzünk. A törülközővel blokkoljuk a gőz nagy részének eltávozását. A vízbe néhány csepp illóolajat is tehetünk a hatás fokozása érdekében, mint kamilla vagy menta. Legalább 15 percig kell csinálni.

Fürdőszobából gőzfülke

Egy hősugárzóval emeld meg a fürdőszoba hőmérsékletét. Ha van párásítód, azt is állítsd szolgálatba. Mielőtt megnyitod a zuhanyt, kapcsold el a hősugárzót.

Egy tálba önts forró vizet, tegyél bele pár csepp illóolajat és helyezd a zuhanyzó közelébe. Minden rést (ajtón, ablakon) tömj be, ahol eltávozhat a gőz.

Nyisd meg a zuhanyt a legmagasabb hőmérsékleten, keress egy kényelmes helyet ahová leülhetsz és lélegezz mélyeket. Élvezd a gőzt legalább 15 percig.

A gőzterápia előnyei:

  • Könnyíti a légzést
  • Enyhíti a fejfájást
  • Csökkenti a stresszt
  • Kihajtja a méreganyagokat
  • Enyhíti az izom merevséget és fájdalmat

Mindegy, hogy melyik módszert alkalmazod, mind a kettő hatásos lesz. A légutak meleg, párás gőzzel telnek meg, kitágulnak, enyhülnek az elzáródások, szűkületek, gyulladások, amelyek a nátha vagy influenza során jellemzőek. A légzés sokkal könnyebbé válik, jobban megnyílnak a tüdő léghólyagocskái.

Könnyebben felszabadul a lerakódott nyák a légutakból. A melléküregek is egyszerűbben tisztulhatnak. A légúti irritációk enyhülnek.

Az erek tágulnak, a vérkeringés serkentődik, több vér, ezáltal több oxigén és tápanyag jut el a szervekhez. Ennek hatására enyhülhet a fejfájás, ellazulhatnak az izmok. Csökken a stressz.

A méreganyagok a jobb vérkeringés által könnyebben távoznak a szervezetből, gyorsabb lesz a gyógyulás folyamata.

tudasfaja.com

loading...