Kezdőlap EGÉSZSÉG A futás és a kocogás negatív hatásai, amikről szinte senki nem tud!

A futás és a kocogás negatív hatásai, amikről szinte senki nem tud!

Hirdetés

Szerencsére egyre nagyobb divatja van a futásnak. Valójában a gyaloglás mellett a legolcsóbb testmozgásról van szó, amely ettől függetlenül nagyon is hatékony. Nem csak a megfelelő testsúly fenntartásában és az egyes belgyógyászati betegségek megelőzésében illetve kezelésében játszik fontos szerepet, de az oszteoporózis megelőzésében is jelentős hatása van.

Nagyon fontos, hogy a rendszeresség ne csapjon át túlzott igénybevételbe, hiszen ilyen esetekben szinte kikerülhetetlen a sérülések kialakulása. Persze egyénileg vannak eltérések abban, hogy ki mennyire terhelhető, de a heti 60-70 km-es hosszt nem érdemes túllépni.

Hirdetés

A sérülések oka lehet belső (a test állapota, merev izomzat, alsó végtag csont-ízületi problémák, gerincproblémák) és külső (rosszul megválasztott terep vagy cipő).

A sérülésekről

Nem kell attól tartani, hogy a futás hatására kopnak az ízületek, mivel erre utaló tudományos bizonyíték nem létezik, sőt a mérsékelt, rendszeres testmozgás, gyaloglás és futás enyhíthet is az ízületi fájdalmakon. Az ízületi kopás sokkal inkább genetikai eredetű okokra vezethető vissza.

A sérülések között leggyakrabban a fáradásos törések, az Achilles-ín gyulladása és a térd fájdalmai szerepelnek. Az ilyen sérüléseket sosem szabad félvállról venni, mindig fontos, hogy szakember segítségét kérjük ki a kezelésük során.

Fájdalom esetén ne erőltessük túl a végtagokat, hanem pihentessük és kövessük a szakember tanácsait.

Futócipő megválasztása

Sokan hajlamosak divat és ár szerint választani futócipőt, azonban a rendszeres sporthoz érdemes több fontos tényezőt is figyelembe venni. Ha gyakran érezünk fájdalmat futás után, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem a megfelelő lábbelit viseljük az edzéshez.

Fontos szempont a kényelem. Felvéve azt kell éreznünk, hogy a cipőt a lábunkra öntötték.

Legyen a cipő kellően hajlékony és rugalmas.

Tartsa biztosan a lábat, lábboltozatot és a bokákat, de nem szabad, hogy szorítson. Felvéve a cipőt, előre tolva benne a lábunkat, kell, hogy legyen egy ujjnyi hely a sarkunk mögött.

Futáshoz olyan cipőt kell választani, amely a sarok résznél kissé szélesebb.

Idővel nőhet a lábunk mérete, ezt figyelembe kell venni, ugyanis a lábboltozat süllyedhet.

Érdemes délutáni órákban cipőt vásárolni, hiszen a lábunk ekkor valamivel növekedettebb az igénybevétel miatt, mint reggel. Mindig olyan zoknival próbáljuk fel, amelyet futáskor fogunk hordani.

Fontos figyelni rá, hogy az elhasznált cipőt lecseréljük, mert egy idő után már nem képes olyan hatékonyan védeni az ütődésektől, mondatni bekeményedik.

tudasfaja.com

Hirdetés