Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK A férjem új csempét akart, de én fillérekből újjávarázsoltam! Elárulom a titkom!

A férjem új csempét akart, de én fillérekből újjávarázsoltam! Elárulom a titkom!

A padló, a csempe és a köztük lévő fugák bizony hamar piszkodnak, és nagyon nehéz ismét ragyogóvá varázsolni őket.

 

Bár ma már számos “csodaszer” megvásárolható a boltokban, ezek azonban nagyon drágák és szinte soha nem a kívánt hatást érjük el velük.

Ha szeretnéd felfrissíteni a lakásod és szeretnéd, hogy pillanatok alatt ismét ragyogjon minden, akkor próbáld ki az alábbi hatékony, jól bevált házi praktikákat és elérheted mindezt fillérekből!

Svédpadló és parketta – ecetes felmosás és olajos masszírozás

Legyen szó svédpadlóról, hagyományos vagy laminált parkettáról, alapszabály, hogy a bő vizes felmosástól mindenféle fafelület irtózik.

Ha időtálló és fényes parkettát akarsz, felületét csak porszívóval, szőrkefével vagy enyhén nedves törlőkendővel tisztítsd.

Makacs maszat esetén tehetsz a tisztítóvízbe kevés semleges ápolószert is, de az ammóniatartalmú vagy szemcsés súrolószereket mindenképp kerüld!

A masszív koszt benzinnel vagy terpentinnel távolíthatod el a parkettáról, míg a cipősarkak hagyta csíkokat radírral vagy szódabikarbónás vízzel tüntetheted el a leggyorsabban.

A kopott laminált padlót két csésze víz, két csésze ecet, fél kanál citromlé és pár csepp folyékony szappan oldatával frissítheted fel, a kezeletlen, matt padlóknak pedig olajokkal és viaszos ápolókkal adhatsz új fényt.A nyers lenmagolaj például kiválóan tisztítja a lakkozatlan fapadlót, de az olívaolaj-citromlé kombináció is gyógyírként hat a kiszáradt parkettára.

Tipp
Kezelés előtt portalanítsd a padlót, majd puha ronggyal, módszeresen masszírozd bele az olajat a parketta réseibe, míg teljesen fel nem szívódik. Ne hagyj felesleget a felületen, mert az ragacsos réteget képezhet a parkettán.Kő, márvány, csempe – kíméletes dörzsölés és citromos fehérítés

A kőpadlók leghatásosabb tisztítószere az egyszerű szappanos víz. Erősen szennyezett konyhapadlónál szappan helyett használhatsz zsíroldó mosogatószert vagy ecetet is. Ha még ez sem bizonyulna elég hatékonynak, finoman dörzsöld át a kőpadlót trisóval, majd töröld át az egészet denaturált szeszbe áztatott ruhával.A márványfelületen lévő foltokat mészből és vízből kevert masszával radírozhatod le. Ezekhez a műveletekhez mindenképp használj gumikesztyűt, és forró vízzel, alaposan távolítsd el a súrolószerek nyomait. A csempézett padlót is megsikálhatod trisóval, de sokszor egy kis ecetes víz is elegendő a tisztasághoz.Az elszürkült fugákkal viszont már nem lesz ennyire könnyű dolgod. Ha nem telik speciális fugafelújító termékekre, vesd be a nagyi trükkjét: hints szódabikarbónát a fugákra, dörzsöld be egy fél citrommal, pucold hófehérre a rést, majd töröld szárazra a felületet. A súrolókrém és a körömkefe párosa is beválik, de savval semmiképp se próbálkozz, mert az feloldja a fuga anyagát!

PVC és linóleum – szappanos tisztítás, viaszos polírozás

A PVC burkolat kevésbé mutatós és tartós, mint egy fa- vagy a kőpadló, de rendkívül praktikus.

Tisztán tartása sem bonyolult: sokszor egy sima mosószeres felmosás elég neki, de a fele ecet-fele olaj oldattal is látványos csillogást érhetsz el.

Tipp
A PVC-t mindig langyos vízzel mosd fel, mert a linóleum a hidegtől megrepedezik, a forrótól pedig elveszíti a fényét. Fényezésnél pedig híg oldatot használj, 10 liter vízhez 10 dekányi olvasztott méhviasznál többet ne tegyél, különben a padló iszonyú csúszós lesz.

A linóleum mintázatában megtapadt koszt folyékony súrolókrémmel távolíthatod el, a zöldes, penészes foltokat terpentines vízzel, míg a sötét pecséteket benzines átdörzsöléssel tüntetheted el. Ne használj azonban túl lúgos vagy savas vegyszereket – hipót vagy vízkőoldót -, mert ezek károsítják a PVC védőbevonatát.

loading...