Kezdőlap EGÉSZSÉG A D-vitamin hiány 10 figyelmeztető tünete

A D-vitamin hiány 10 figyelmeztető tünete

Hirdetés

A szervezetünk D-vitamin szintjének legnagyobb részét az a D-vitamin adja, amely a napsugárzás hatására beindult folyamat során keletkezik.

Ezen kívül külső forrásként élelmiszereinkkel is vehetünk magunkhoz D-vitamint. Ez a vitamin különösen fontos bizonyos ásványi anyagok felszívódásához, az izom-, ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez.

Hirdetés

Ha a szervezet nem termel, vagy nem jut elegendő aktív D-vitaminhoz, annak hiánytünetei egyértelműen megmutatkoznak. A tünetek eléggé széles spektrumot ölelnek fel. Lássuk, hogy melyek ezek.

1 – Gyakori betegeskedés

A D-vitamin hiány következtében a szervezet sokkal fogékonyabb lesz az időjárás váltakozásával együtt járó szezonális betegségekre, mivel az immunrendszer is gyengül, ha nem megfelelő szintet ér el a szervezetben.

2 – Fáradtság, kimerülés

Azok az emberek, akiknek alacsony a D-vitamin szint a szervezetében, gyakran érzik magukat fáradtnak, levertnek. Ilyen esetben kellő mennyiségű alvással sem lehet jelentősebb változást elérni.

3 – Hát- és csontfájdalom

A D-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, mivel elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását az emésztőrendszerből és annak beépülését a csontokba, illetve szabályozza a kiválasztásukat is.


4 – Depresszió

Egy tanulmány, amely 3965 depresszióval küzdő vizsgálati személy bevonásával készült, szignifikáns kapcsolatot vélt felfedezni a D-vitamin hiány és a depresszió fennállása között. A résztvevők 20%-ánál D-vitamin hiány állt fenn.

5 – Lassú sebgyógyulás

Ha a sejteknek hosszú időbe telik, mire a sérülések után regenerálódnak, akkor érdemes tájékozódni a szervezet D-vitamin szintjéről is. A megfelelő bevitel támogathatja a gyógyulási folyamatot.

6 – Izzadás

Ha azt veszed észre, hogy sokat izzadsz, különösen éjszaka, az egy intő jel az alacsony D-vitamin szintre, mivel a mirigyek érzékenyek a vitamin bevitelre.

7 – Hajhullás

A hajhullás a D-vitamin szintjének csökkenését jelezheti.

8 – Izomfájdalom
Több tudományos kutatás is bizonyítja, hogy a D-vitamin hiány potenciális okot szolgáltat az izomfájdalomra gyerekek és felnőttek esetében egyaránt. A D-vitamin szintet optimalizálva a fájdalom is elkerülhető.

9 – Autoimmun betegségek

A D-vitamin egy nagyon fontos immunmodulátor, amely olyan autoimmun betegségek megelőzésében játszhat szerepet, mint a gyulladásos bélbetegségek és a szklerózis multiplex.

10 – Szív-érrendszeri betegségek

Megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitellel a szerezet sokkal védettebb lesz a szívet és érrendszert érintő betegségekkel szemben, ezzel egyetemben a vitamin hiánya kockázati tényezőt jelent.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés