Kezdőlap EGÉSZSÉG A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A cukorbetegség egy olyan népbetegség, amely az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján könnyen kialakulhat. Ha a 2-es típusú, azaz a felnőttkori cukorbetegségre gondolunk, akkor nem ritka, hogy akár évek óta fennálló emelkedett vércukorszinttel él a páciens.

 

A gyógyszeres kezelés fázisában is visszafordítható a betegség, de ebben az esetben komoly életmódváltás szükségeltetik. Nem csupán a magas vércukor értékek jelezhetik a diabéteszt, de egyes szemmel látható bőrtünetek is. Lássuk, hogy melyek ezek.

Gombás fertőzések
Olyan bőrgombákra kell gondolni, amelyek a kéz és láb ujjai között és a nehezen szellőző bőrhajlatokban telepszenek meg. Ilyenkor fehéres, sárgás viszkető területek jelennek meg. A magas vércukorszint hajlamosít erre a problémára.

Viszketés

A viszketést legtöbbször a bőrszárazság jelének tekintik, ami ebben az esetben is helytálló, de a kiváltó ok nem mindegy. Cukorbetegségben ugyanis nagy mennyiségű vizelet távozik rendszeresen a szervezetből, ami dehidratációhoz vezethet. Ettől a bőr szárazabb lesz és a fertőzésekre is hajlamosabbá válik. Ha a viszketés észrevehetően gyakori, akkor érdemes diabéteszre is gondolni.

Vörös arc

Ez a jelenség, amelyet rubeosis diabeticának neveznek, a hajszálerek károsodása miatt alakul ki. A fiatalabb korosztálynál jellemzőbb a megjelenése.

Sötét foltok

Jellemzően a hajlatokban, a nyakon és a tarkón jelenik meg sötét folt és bőrkeményedés is. Néha viszkethet és súlyleadásra el is múlhat.

Fénylő, vörös göbök
A bőrön testszerte, de leginkább az alsó lábszáron jelennek meg ilyen bőrelváltozások, amelynek legfőbb oka a cukorbetegségben jelentkező vérellátási zavar.

A korai diagnózis jelentősége

Ha bármilyen hasonló tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz és ellenőriztessük, hogy a vércukorszintünkkel minden rendben van-e. Ne csak az éhomi, de a terheléses vizsgálatot is végeztessük el. Minél hamarabb lépünk rá az életmódváltás útjára, annál hamarabb és hatékonyabban leszünk képesek megelőzni az állapot súlyosbodását és a szövődmények kialakulását.

tudasfaja.com

loading...