Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK A bográcsozás aranyszabályai, amit mindenki rosszul csinál!

A bográcsozás aranyszabályai, amit mindenki rosszul csinál!

Nincs azt a kertiparti, ahol elő ne kerülne a bogrács, hiszen magyar ember egy jó bográcsos étel nélkül nem érzi jól magát a bőrében. Hiába, hogy mostanában a grillezés a nagy divat, még sem tudja kiütni a bográcsozást a ringből.

Ha finom bográcsost szeretnél készíteni, nem árt néhány szabályt ismerned.

Mindig válasszuk ki a célnak megfelelő bográcsot, ha halászlét főzünk, akkor a hagyományos halászlé főző bográcsban főzzünk, a többi ételt pedig alföldiben.

A bográcsban bármit lehet főzni, ami egytálétel: pörköltet, gulyást, paprikást, lecsót, káposztás ételeket, babos-húsos ételeket, pacalt, burgundi marharagut stb.

Nagyon fontos, hogy jól eltaláljuk a tűz méretét, ezt ugyanis utólag nem nagyon lehet korrigálni. A legcélszerűbb, ha közepes tüzet rakunk, ahhoz még lehet egy keveset hozzátenni. A halászlének nagy tűz kell, hogy a lé folyamatosan lobogjon, és a hal ne essen szét.

Olyan hozzávalókat tegyünk az edénybe, melyeknek nagyjából egy a fővési idejük. Mivel egy edényünk van, itt nem lehet előfőzni, és a hőfokot sem tudjuk szabályozni.

Ha kezdők vagyunk, kezdjük a lecsóval, és a pörkölttel, azokat nem nagyon lehet elrontani. Csak később kísérletezzünk nehezebb fogásokkal, ha már ezeket behunyt szemmel is el tudjuk készíteni.

A bográcsot csak akkor kell vastagon kikenni, ha a főzéshez nem használunk szalonnát. Ha kikenjük a bográcsot, akkor előbb hagymát, majd a húst kell beletenni, ha nem kenjük ki, hanem csak a szalonnából kiolvadó zsírt használjuk, akkor előbb kell húst és szalonnát, majd a hagymát beletenni.

tudasfaja.com

loading...