Kezdőlap EGÉSZSÉG A baktérium, amely gyomorrákot okozhat- Így óvakodj tőle

A baktérium, amely gyomorrákot okozhat- Így óvakodj tőle

A Helicobacter pylori nevű baktérium, amely a világon a leggyakrabban okoz fertőzést, a gyomrot és a béltraktust kolonizálja. A rendkívül savas környezetnek is képes ellenállni, ezért tud megélni a gyomorban. A tudósok azt állítják, hogy a Föld népességének csaknem fele érintett és a fertőzés egy fontos rizikófaktort jelent a gyomorrákra. 

 

Az antibiotikum kezelés mellett a Helicobacter pylori-nak léteznek ellenségei az élelmiszerek között is. Ilyenek például a fokhagyma, áfonya, grapefruit, kamilla illóolajok, kakukkfű, teafa és brokkoli is.

A fertőzés előfordulása

A baktériumot 30 évvel ezelőtt fedezték fel a népesség csaknem felének gyomrában. A fertőzés előfordulása az iparosodott országokban csökken.

A Helicobacter pylori 1994 óta szerepel a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség gyomorrák kialakulásához kapcsolódó elsőszámú karcinogének csoportjában.

A fertőzés már gyermekkorban megszerezhető és évtizedekig fennállhat. Bár okozhat gastritist (gyomorgyulladás), az esetek többségében tünetmentesen zajlik. A fertőzöttek nagyjából 1-3%-ban fejlődhet ki gyomorrák. A gyomornyálkahártya károsodás több évtizeden keresztül alakul ki.

Gyomorrák kockázati tényezői

Ide tartozik a családi halmozódás, környezeti tényezők, mint a dohányzás és a túlzott só fogyasztás is, emellett pedig a Helicobacter pylori fertőzés.

Hogyan kerülhető el?
A fertőzés fő oka a nem megfelelő higiénia. A kézmosás elmaradása és a nyers élelmiszerek nem megfelelő tisztítása egyaránt szerepet játszik benne.

A Helicobacter pylori a legtöbb élelmiszeren megtalálható (állati és növényi), de még a vízben is, ha nem megbízható forrásból származik és mikrobiológiai szennyezettsége ismeretlen.

Átvitel történhet érintéssel, csókkal, fertőzött ételekkel, használt evőeszközökkel való étkezés során.

Tünetek

  • Bizonyos ételek fogyasztásához kapcsolódó fájdalom, egyes ételekről való lemondás
  • Közvetlen étkezés utáni puffadás
  • Korai teltségérzet
  • Hányinger étkezés után
  • Emésztési zavarok

Helicobacter pylori természetes ellenszere

A közismert csodaszer, a fokhagyma gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális hatású is egyben. Gyakran alkalmazható különféle fertőzések természetes terápiájaként. A fokhagyma vágásakor, zúzásakor a benne található alliin allicinné alakul és ez hatékonyan képes felvenni a harcot a baktériummal szemben.

tudasfaja.com

loading...