Kezdőlap EGÉSZSÉG Figyelem, mindenkit érint! Változások jönnek a fogászati kezelésekben!

Figyelem, mindenkit érint! Változások jönnek a fogászati kezelésekben!

Hirdetés

Magyarországon a fog-, és a különböző szájbetegségek népbetegségnek számítanak. Már az 5 évesek körében is fogromlás tapasztalható, sőt, a 12 évesek nagyrészének legalább 3 lyukas foga van.

Egy felmérés alapján kimutatták, hogy a felnőttek körében minden ötödik ember nagyon rossznak ítéli a fogai állapotát. A népesség kétharmadának van tömött, 30 százalékának lyukas foga – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal kiadványában.

Hirdetés

“Magyarországon a fogászati ellátás világviszonylatban is az első harmadban van, de talán még annál is jobb helyen. A fogászati turizmus felkapott, a magyar fogorvosok munkái elismertek” – mondta Nagy András fogorvos.

A szakember elmondása szerint kollégáival gyakran tapasztalják, hogy a nyugati orvosok nem tudják hozni a magyar orvosok munkájának minőségét.

Mindez annak tudható be, hogy Magyarországon kiemelkedő a fogászati képzés.

Hogy kevésbe járnak az emberek a fogorvoshoz az részben a félelemnek tudható be, részben pedig a drága kezelési költségeknek.

“Gyakorlatilag ugyanazokat a berendezéseket és ugyanazokat az anyagokat kell használnunk, mint a nyugati kollégáknak, azt a szakadékot azonban, amely a nyugati és az itthoni árak között tátong, valahogyan át kell hidalni”-mondta a szakember.

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, Hermann Péter úgy nyilatkozott a hazipatika.com portálnak, hogy július elején tárgyaltak Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárral.

Akkor egyetértettek abban, hogy fel kell zárkóztatni a fogorvosokat, és ezt több lépésben teszik majd meg. Azóta több program keretében is mintha előrelépés lenne érezhető a tagozat elnöke szerint.

“Elindultak a megbeszélések, így például a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató-helyettesével, Kiss Zsolttal is tárgyaltunk azóta, illetve az államtitkár asszonyra hivatkozva felkerestek minket egy programmal, amelynek keretében arra törekszünk, hogy a szájüregi egészség, a prevenció és a gyermekfogászat is nagyobb hangsúlyt kapjon” – részletezte a fogorvosi tagozat elnöke.

Hirdetés