Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ Hatalmas fekete folt jelent meg az égbolton, amikor közelebb ért hozzá, nem...

Hatalmas fekete folt jelent meg az égbolton, amikor közelebb ért hozzá, nem hitt a szemének! (videó)

Hirdetés

Néha a természet olyan jelenségeket mutat be számunkra, amelyeket alig akarunk elhinni, mégis valóságosak. Szerencsére vannak olyan emberek, akik jó időben vannak jó helyen, nem beszélve azon képességükről, hogy az ilyen jelenségeket minőségi formában megörökítsék és az egész világ számár elérhetővé tegyék.

Többek között az egyik legcsodásabb dolog, amit az égbolton láthatunk, az a madarak “tánca”. Különös tekintettel a seregélyekre. Ezek a madarak több ragadozónak is áldozataivá válnak, ez a pusztulásuk fő oka.

Hirdetés

“A repülés művészete”

“A repülés művészete” egy rövidfilm, amelyet Jan van IJken, holland fotográfus és dokumentumfilmes készített. Ez a kisfilm a közönséges seregélyek művészi repülését mutatja be.

A videó mindössze 2 perces. Ez idő alatt láthatjuk, ahogyan több ezer seregély repül körbe-körbe, egyfajta csodás, igéző és dinamikus mintázatot kialakítva. A hang, amely a madárraj vonulása során tapasztalható, szintén hátborzongató.

Úgy vélik, hogy ez egyfajta védelmi taktika az olyan ragadozókkal szemben, mint például a sólyom. A repülés során a madarak egy összetartó mintázatban maradnak, amely irányító nélkül folyamatos mozgásban van.

Egy ragadozó sem közelítheti meg ezt a több ezer madárból álló egységet. A raj száma az élőhelytől és az évszaktól is függ.

Nézd meg te is Jan rövid filmjét. Te tudtad, hogy a seregélyek ilyen védekezési technikát alkalmaznak?

tudasfaja.com

Hirdetés