Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 riasztó jele annak, hogy a bélflórád egyensúlya hatalmas bajban van

7 riasztó jele annak, hogy a bélflórád egyensúlya hatalmas bajban van

Hirdetés

Tudtad, hogy a szervezetedben normális körülmények között is tetemes mennyiségű baktérium, vírus és gomba él? Ezeket az édesanyádtól kaptad születéskor és az évek során szedted össze és alakítottad az étkezéssel, egyéb tevékenységekkel és életmódbeli tényezőkkel.

Hosszú ideig a tudósok nem találtak magyarázatot a mikroflóra szerepére és arra, hogy mi történik, ha ennek összetétele megváltozik, egyensúlya felborul.

Hirdetés

Bélflóra fontossága

Ma már tudjuk, hogy a bél mikroflórája nagy szerepet játszik a megfelelő emésztésben, az immunrendszer működésébe és még az agyműködésben is.

Nem létezik egyetlen olyan baktérium, amely meghatározhatná a szervezet megfelelő működését. A lényeg, hogy ezek a mikroorganizmusok megfelelő számban, összetételben és arányban éljenek bennünk.

Ha a bélflóra egyensúlya felborul

Ha ez az egyensúly felborul, akkor annak elhízás, emésztési zavarok, -betegségek, vastagbélrák is lehet a következménye.

Amikor a ‘jó baktériumok’ száma lecsökken, akkor az immunrendszer működése is zavart szenved. Ez gyakran vezet gyulladásokhoz és autoimmun folyamatokhoz, fertőzésekhez.

Szoros kapcsolatot fedeztek fel a bélflóra és a mentális rendellenességek között is, mint a depresszió, Alzheimer-kór, szorongás vagy a kényszerbetegség.

Milyen jelek utalnak a bélflóra egyensúlyának felborulására?

#1. Puffadás, hasi diszkomfort érzés, teltségérzet

#2. Bélműködés megváltozása (székrekedés, hasmenés vagy a kettő váltakozása)

#3. Erős fáradtság érzés, energia hiánya pihentető alvás után is.

#4. Hasfájás

#5. Akné és egyéb bőrproblémák (mint ekcéma, pikkelysömör)

#6. Koncentrációs nehézségek, gyenge memória

#7. Hosszan tartó, indokolatlan szomorúság és negatív gondolatok áradata

Az étkezés kiemelkedően fontos szerepet játszik a bélflóra kialakításában. Ha szeretnéd, hogy egyensúlyban maradjon, kerüld a magas cukortartalmú dolgok rendszeres fogyasztását, a finomított szénhidrátokat, mint tészta, kenyér, pékáru. Limitáld a tej és alkohol fogyasztását. Tedd le a cigarettát.

A következő élelmiszerek probiotikusak:

Kefir, kombucha, kimchi, natúr joghurt, savanyított zöldségek (káposzta, karfiol, gomba, stb.), miso, tempeh.

Minden nap fogyassz valamilyen probiotikus élelmiszert és törekedj a változatosságra.

tudasfaja.com

Hirdetés