Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 korai jele a tüdőráknak, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

7 korai jele a tüdőráknak, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Hirdetés

A tüdőrák az egyik legalattomosabb betegség, mivel a kezdeti tünetek gyakran összetéveszthetőek más légúti megbetegedésekkel. Ha a tünetek már diagnosztizálhatóak, a betegség általában már előrehaladott állapotba van. Minden 15 éve dohányzó 55-80 év közötti személynek ajánlatos ellátogatni egy CT-vizsgálatra.

 

Hirdetés

Íme, 7 gyakori jelzés, mely tüdőrákra utalhat:

1. Sípoló légzés

  • mindannyian tudjuk, hogy a normális légzés szinte hangtalan. Ha sípoló vagy fütyülő hangot észlelünk légzés közben, ajánlott minél hamarabb orvoshoz fordulni. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy tüdőrákról van szó, lehetséges, egy légúti betegség is.

2. Légszomj

  • számos más betegség jele is lehet, de az is lehetséges, hogy a tüdőn evő tumor nyomja a légutakat, vagy folyadék halmozódik fel a mellkasban. Ha egy egyszerű házimunka is nehezünkre esik, mert légszomjjal küzdünk, keressünk fel egy szakembert.

3. Mellkasi, hát,-áll vagy vállfájdalom.

  • sokszor csak egy kisebb betegséget jeleznek, de az is lehet, hogy a tüdőrák következtében kialakult nyirokcsomó áttét okozza a problémát.

4. Tartós köhögés

  • ha nem vagyunk meghűlve, és mégis 2-3 hétnél tovább tart a köhögés, keressünk fel egy szakembert, hogy megállapítsa a köhögés pontos okát. Gyakori köhögés, a rekedtes, mély hang, vagy a véres váladék már komolyabb aggodalomra adhat okot.

5. Folyamatos fejfájás

  • a tüdőtumor nyomhatja azt a vénát, amely az agyba szállítja a vért, és ezért állandó fejfájás alakulhat ki. De számos más dologtól is fájhat a fejünk, ezért konzultáljunk egy szakemberrel.

6. Csontfájdalom

  • a hosszan tartó, erős csontfájdalommal mindenképp orvoshoz kell fordulni, ő majd megállapítja a pontos okát

7. Fogyás

  • ha hirtelen, minden ok nélkül erős fogyásnak indul a szervezetünk, gyanakodhatunk komolyabb betegségre is.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés