Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 furcsa védelmi mechanizmus, amit testünk végez. Te tudtál ezekről?

7 furcsa védelmi mechanizmus, amit testünk végez. Te tudtál ezekről?

Hirdetés

Furcsa, de mára már megszokott reakciókkal áll elő néha a szervezetünk. Ilyen például a csuklás, vagy ásítás. Ezek a tényezők nem teljesen haszontalanok, és nem is azért vannak, hogy minket bosszantsanak. Tudd meg, hogy mi a hasznuk!

Ásítás

-nem azért ásítunk, mert esetleg unatkoznánk, hanem mert fáradtság, kialvatlanság esetén megnő a testnőmérsékletünk, és így hűti az agyunk magát. Egyes, mára már elavult elméletek szerint oxigénhiány esetén is kialakulhat az ásítás.

Hirdetés

2.Tüsszentés

-baktériumok, por, és bizonyos allergének hatására prüszkölni kezdünk. A szervezetünk így védekezik az irritáló anyagok ellen.

3.Nyújtózkodás

-ha megfigyeljük háziállatainkat, láthatjuk, hogy ösztönösen naponta akár többször is nyújtózkodnak. Ha sokáig ülünk, vagy fekszünk egy helyben, mikor felállunk, mi magunk is nyújtózunk egyet. Jót tesz az ízületeinknek, serkenti a vérkeringést, de a hangulatot is javítja.

4.Ráncosodás a víztől

-egyes kutatások szerint, ha sokáig tartózkodunk a vízben, és a bőrünk megráncosodik, ez azért van, hogy jobban tudjunk fogni, ne csússzanak ki a tárgyak a kezeink közül. Gondoljunk csak arra, hogy a vizes úton is jobban tapad a recésebb autógumi.

5. Éles hangokra való reagálás

– ugye téged is kiráz a hideg, ha valaki végighúzza a körmét a táblán? Ezt a reakciónkat a kutatók a majmokig vezetik vissza, ugyanis, ha egy éles, magas hangot hallanak, egyből tudják, hogy baj van, és menekülni kell. Az éles hangok hallatán nekünk is beindul a védekező mechanizmusunk.

6. Lúdbőr

karunkon, vagyis lúdbőrösök leszünk. Ilyenkor elzáródnak a pórusaink, és szigeteljük, vagyis megvédjük a szervezetünket a támadó hideg ellen.

7.Könnyek

-a sírás egy nagyon hasznos dolog. Ha valami idegen test jut a szemünkbe, könnyen meg tudunk szabadulni tőle a könnyeink segítségével. Stressz esetében pedig felszabadító hatása van.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés