Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 dolog, ami egy 40 feletti nő életét komolyan veszélyezteti!

7 dolog, ami egy 40 feletti nő életét komolyan veszélyezteti!

A legtöbb nő 50 éves kora körül megy keresztül a menopauzán, habár vannak, akik ennél korábban szembesülnek vele. Ha egy nőnek 40 éves kora környékén elapad a menstruációja, akkor az a korai menopauza egyik jele.

 

Ennek számos oka lehet, mint egyes autoimmun betegségek, kezelések, orvosi beavatkozások, mint a petefészek eltávolítás, kemoterápia, sugárterápia. Ugyanakkor egyes szokások is hozzájárulhatnak a korai menopauzához, mint pl…

1- Dohányzás

Az egész szervezetre káros hatással van és a petefészek sem kivétel. Minél hosszabb ideje dohányzol, annál nagyobb az esélyed a korai menopauzára.

2- Alacsony testsúly

Legtöbbször a túlsúly egészségkárosító hatásairól van szó, de az alacsony testsúllyal kapcsolatos tényezőkről kevésbé. Az egyéni ideális testsúlyhoz viszonyítva alacsonyabb súllyal rendelkező nőknek nagyobb az esélye vashiányos anémiára és immunhiányos állapotokra. Emellett a menopauza korai előfordulása is esélyesebb náluk.

3- Szorongás és stressz

A krónikus stressz kifejezetten káros hatással van a szervezetre, gyengíti az immunrendszert és képes a petefészek működését is beszüntetni.

4- Túl intenzív fizikai aktivitás

Azzal senki nem vitatkozik, hogy az aktív életmódnak számos jótékony hatása van, viszont a túlzott fizikai aktivitás olyan stresszfaktorok megjelenését idézi elő, amely képes idő előtti menopauzát okozni.

5- Fizikai aktivitás hiánya

Természetesen az sem előnyös, ha valaki egyáltalán nem sportol semmit, így mindig az arany középútra kell törekedni. A mozgásszegény élet szintén okozhat korai menopauzát.

6- D-vitamin hiány
A D-vitamin hiány nem csak a csontsűrűséget és az immunrendszer működését befolyásolja negatívan, de a korai menopauza egyik kockázati tényezője is lehet.

7- Terhesség nélkül

Tanulmányok szerint azok a nők, akik még soha nem voltak terhesek, sokkal nagyobb eséllyel tapasztalhatnak meg korai menopauzát, mint azok, akik már legalább egyszer voltak várandósak életükben.

tudasfaja.com

loading...