Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 ásványi anyag és vitaminhiány, ami szinte mindenkinél jelen van, mégsem tud...

7 ásványi anyag és vitaminhiány, ami szinte mindenkinél jelen van, mégsem tud róla senki!

Hirdetés

A vitaminok és az ásványi anyagok nagyon fontos szerepet töltenek be az emberi test zavartalan működésében, ezeknek a hiánya súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Sokan azt gondolják, ha sok vitamint szednek és választékosan, egészségesen táplálkoznak, akkor ezzel nekik nem lehet gondjuk, pedig ez nem így van.

Hirdetés

Íme 7 tápanyag hiány, amely majdnem mindenkinek van, ám kevesen tudnak róla:

1. VASHIÁNY

A vas a vörösvérsejtek fő összetevője. A hemoglobinhoz kötődik és oxigént szállít az egész testben.

Kétféle étkezési fajtája van: hem vas és nem hem vas. A hem vas könnyen felszívódik és elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található. A hem vas magas koncentrációját a vörös húsban találjuk meg. A nem-hem vas gyakoribb, és mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben megtalálható. Nem szívódik fel olyan könnyen, mint a hem vas.

Vashiány becslések: az óvodás korú gyermekek 47%-a; a terhes nők 42%-a; a menstruációs nők 30%-a, és az emberek 25%-a világszerte.

A vashiány tünetei közé tartozik a kognitív funkciók károsodása, az immunrendszer működésének károsodása, a fáradtság és a gyengített immunrendszer.

A hem vas legjobb forrása a: vörös hús, tenger gyümölcsei, szervhús és konzerv szardínia.
A nem-hem vas legjobb forrása: vörösbab, tök, szezám vagy tökmag, brokkoli, káposzta és spenót.

2. VITAMINHIÁNY

A D-vitamin kritikus fontosságú a bőr és a csont egészségére, valamint az egész testben történő idegi átvitelre. A napfénynek való kitettség kiemelkedő fontosságú a természetes D-vitamin megszerzésében, mivel a vitamin a bőr által termelt koleszterinből jön létre.

D-vitaminhiány becslése: a sötét bőrű emberek 82%-a, az idősek 74%-a és az Egyesült Államokbeli felnőttek 42%-a.

A D-vitamin hiányának tünetei: fáradtság, izomfájdalom és gyengeség. A D-vitamin hiányának tünetei azonban bizonytalanok lehetnek.

A legjobb D-vitamin források közé tartozik: napsütés (!), dúsított tej vagy joghurt, zsíros hal (makréla, lazac, pisztráng), tőkehal-olaj és tojássárgája. Hogy elegendő D-vitaminban legyen részed elengedhetetlen, hogy minden nap kimenj a napra egy kicsit.

3. B-12 VITAMINHIÁNY

A B-12 vitamin kritikus fontosságú a megfelelő agy- és idegműködéshez, valamint a DNS előállításához. A Harvard Egészségügyi Kiadványa szerint különösen a vegetáriánusokat és a vegánokat veszélyeztetheti a B-12 hiányának kialakulása, mivel a növények nem termelik ezt a vitamint.

A B-12 hiányának tünetei lehetnek: zsibbadás a lábakban, kezekben; szédülés, gyengeség, fáradtság; duzzadt, gyulladt nyelv; emlékezetvesztés, paranoia és hallucinációk.

A B-12 vitamin becslései: a vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősebb felnőttek 20%-a, az amerikai felnőttek mintegy 30%-a.

A B-12 legjobb forrása a hal, a csirke, a tej és a joghurt. A vegánok számára a legjobb források közé tartozik az élesztő, a húspótló anyagok és a szója- vagy mandulatej.

4. KALCIUMHIÁNY

A kalcium, mint mindannyian tudjuk, döntő fontosságú a csontok egészségének és karbantartásának megőrzésében. De a kalcium elengedhetetlen az idegátvitelhez is; sőt, anélkül, az elsődleges szervek sem tudnának megfelelően működni.

Kalciumhiány becslések: a vegánok és vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősek 20%-a és az USA-beli felnőttek 30-40%-a.

A kalciumhiány tünetei közé tartozik a körmök fénytelensége, a csontok törékenysége és az izomgörcsök. A kalcium legjobb forrása a tej és tejtermékek, a sötétzöld zöldségek és a hal.

5. MAGNÉZIUMHIÁNY

A magnézium egy kritikus ásvány, amely csaknem minden testi funkciót érinti. A magnézium kulcsfontosságú az agyműködés, az idegjelzés, a csontszerkezet és az enzimatikus reakciók szempontjából.

Becslések szerint az Egyesült Államok lakosságának több, mint fele elfogyasztja a szükséges mennyiségű magnéziumot. A magnéziumhiány számos betegséghez kapcsolódik, beleértve a szívbetegséget, az oszteoporozist, a metabolikus szindrómát és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A magnéziumhiány tünetei közé tartozik az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság és izomgyengeség.

A magnézium jó forrásai közé tartoznak a diófélék (mandula és kesudió), teljes kiőrlésű gabonák, az étcsokoládé és a sötét leveles zöldségek.

6. FOLSAVHIÁNY

A folsav egy B-vitamin, amely természetes módon jelen van számos élelmiszerben. Bizonyos táplálékkiegészítőkben és dúsított ételekben folsav nevű folsavfajta szerepel. A folsav kulcsszerepet játszik a DNS és más genetikai anyagok előállításában, szükségünk van hozzá a sejtosztódáshoz és szintézishez is.

A folsavhiány tünetei közé tartozik a fáradtság, a szájérzékenység, a haj, a köröm és a bőr színének megváltozása. A folsav kiváló forrása lehet a bab, a dúsított gabonafélék, a sötét leveles zöldségek és a lencse.

7. JÓDHIÁNY

A jód alapvető fontosságú ásványi anyag a normális pajzsmirigy működéséhez és a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Ez létfontosságú az agy fejlődéséhez, a csontok egészségéhez és fenntartásához, az anyagcsere szabályozáshoz és a növekedéséhez.

A jódhiány az egyik leggyakoribb táplálkozási hiány a világon, ami a világ népességének 33 százalékát érinti. A jódhiány számos tünetet okozhat, beleértve a megnövekedett pulzusszámot, a megnagyobbodott pajzsmirigyet (strúma), a légzési nehézségeket és a légszomjat, valamint a súlygyarapodást.

A legjobb jódforrások közé tartoznak a kagylók, a hínár, a fehér hal, a tej és a tojás.

Hirdetés