Kezdőlap EGÉSZSÉG 6 japán gyakorlat azoknak az embereknek, akik egészségesebbé és erőebbé akarnak válni!

6 japán gyakorlat azoknak az embereknek, akik egészségesebbé és erőebbé akarnak válni!

Katsuzo Nishi egy japán mérnök és aikido tanár, aki gyermekkorában nagyon gyenge volt. Az orvosok azt jósolták, hogy nem fogja megélni a 20 éves kort. A szülei ezt nem akarták annyiban hagyni, ezért egy buddhista kolostorba küldték, ahol 3 évet töltött el és különféle meditációs technikákat sajátított el.

Ezenkívül kereste azokat a módszereket, amelyekkel még inkább javíthatta az egészségét és sok, mind a keleti, mind az európai területről származó modern orvosi könyvet elolvasott. 1927-ben ő maga is kiadott egy könyvet, amelyben a saját módszereit írta le a test megerősítésére. A könyv mai napig ismert és alkalmazott technikáit szeretnénk bemutatni nektek.

6. szabály: Egyenes, stabil hát

A gerinc görbülete számos belszervi probléma forrása lehet, ezért kiemelkedően fontos a megfelelő testtartás. Erre éjjel is gondot kell fordítani. Katsozu szerint az egyenes gerinc megtartása amellett, hogy javítja a keringést és a belszervek állapotát, akár 2 cm-rel is növelheti a testmagasságot.

5. szabály: Kemény fejtámasz, puha párna helyett

A nyaki gerincferdülés a rövid élettartam egyik jele. Nap közben még csak-csak képesek vagyunk kontrollálni a testhelyzetünket, éjjel ez már nehezebb. Fontos, hogy az éjszaka során a puha párnánk helyett egy kemény henger-szerű vagy kisebb párnát alkalmazzunk, amit a 3-4-es nyaki csigolyák alá helyezünk. Ez elsőre nem lesz kényelmes, így pár réteg ruhát helyezhetünk rá, amit idővel egyesével érdemes eltávolítani.

4. szabály: Az aranyhal gyakorlat

Feküdj le egyenes háttal egy kemény felületre.

Nyújtsd ki a kezedet, a lábfejeid merőlegesek legyenek a padlóra.

Nyújtsd a bal lábadat előre, a bal kezedet pedig felfelé, anélkül, hogy elmozdítanád a padlóról. Ezt végezd el a jobb oldalon is. Csináld a gyakorlatot 2 percig.

Kulcsold össze a kezed és helyezd a tarkódra, a 3-4 csigolyára.

Szorosan zárd össze a lábaidat, majd kezd el őket együtt elfordítani bal, majd jobb irányba, olyan ütemben, hogy rezegni kezdjen a tested. Végezd ezt további 2 percig.

3. szabály: Hajszálér keringés javítása

Feküdj le egy kemény felületre.

Tegyél egy kemény hengerpárnát a nyakad alá a 3-4. nyakcsigolyához.

Emeld a magasba a lábaidat és a karjaidat, kissé behajlítva őket a lehető leglazább állapotban.

Kezd el rázni a végtagjaidat és végezd ezt a gyakorlatot 3 percig.

2. szabály: Tenyerek és talpak összeérintése

Feküdj egy kemény felületre a hengerrel a már említett helyen a nyakad alatt.

A térdeidet hajlítsd be, a lábaid legyenek a padlón és érintsd össze a talpaidat 10-szer.

Érintsd össze a két tenyeredet a gyomorszájad fölött, majd nyomd össze az ujjaidat. Engedd el, majd végezd el ugyanezt úgy, hogy az teljes tenyereidet nyomod össze.

Ezután emeld fel a kezeidet a levegőbe, majd vissza a gyomorszájhoz.

Vidd hátra a kezeidet a nyakad alá, majd megint vissza a gyomorszájhoz.

Az összeérintett tenyereidet most mozgasd a láb irányába a mellkastól az ágyékig oda-vissza 10-szer. Emeld vissza gyomorszájadhoz, majd a lábad felé és végül a fejed mögé.

Emeld vissza a kezeidet a gyomorszájadhoz, majd emeld őket fel, közben a lábad is kezd el előre és vissza mozgatni a  talajon úgy, hogy a talpaid össze legyenek érintve. Próbáld meg összehangolni a végtagok mozgását.

Térj vissza kiindulási helyzetbe, majd pihenj lehunyt szemmel 10 percig.

1. szabály: Gerinc- és has gyakorlat

Ülj lótuszülésbe, ereszd le kissé a vállaidat. A gyakorlatokat ismételd meg 10-szer. Minden gyakorlat után végezd el a következőt: nyújtsd ki a karjaidat előre, párhuzamosan a padlóra és nézz hátra mindkét irányba elfordított fejjel.

Mozgasd a vállaidat le-fel, anélkül, hogy változtatnál a helyzetükön.

Térj vissza a kiindulási helyzetbe, hajlítsd a fejed a bal, majd a jobb válladra.

Tedd a tenyered a talpadra, majd emeld meg a fejed úgy, hogy az állad felfelé mutasson, ezután hajtsd le, hogy az állad a mellkasodat érje.

Emeld fel a karodat oldalra, párhuzamosan a padlóra és hajlítsd be a könyöködet. Érintsd össze a kezeidet az arcod előtt, majd a hátad mögött, miközben megérinted a mellkasodat az álladdal. Ezután vidd ki oldalra a kezeidet és a lapockáidat érintsd össze. Egyenesítsd ki a hátadat, vidd vissza a fejedet és tartsd ezt a pózt 7 másodpercig.

Térj vissza kiinduló pozícióba és ismételd meg az első gyakorlatot. Miközben felfelé mozdítod a vállad, lélegezz be, amikor lefelé, lélegezz ki.

Dőlj balra, majd jobbra és ezután pihenj 10 percig.

tudasfaja.com

loading...