Kezdőlap EGÉSZSÉG 5-5 dolog, ami csökkentheti, és ami növelheti a teherbeesés lehetőségét

5-5 dolog, ami csökkentheti, és ami növelheti a teherbeesés lehetőségét

Hirdetés

Statisztikai adatok szerint az USA-ban 100-ból 10 nőnek gondja akad a teherbeeséssel. Sok rejtélyes dologgal találkozhat az ember lánya, amikor elkezd a gyermeknemzéssel próbálkozni. A fogantatás esélyét számtalan tényező befolyásolja, amelyek közbenjárásának százalékos nagyságát nem lehet biztosan megállapítani. 

Van, hogy teljesen triviális dolgok szólnak közbe a fogantatásba, de bármi is legyen az ok, egy teherbeeséssel küzdő nő számára kevés dolog tud vigaszt nyújtani. Lássuk, hogy melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek nagyobb eséllyel késleltethetik a sikert és melyek azok, amelyek segíthetik azt.

Hirdetés

5 dolog, amely negatív hatással lehet a teherbeesésre

1 – Túledzés

Miközben a testmozgás növelheti a fogamzóképesség esélyét, különösen a túlsúllyal küzdő nők körében, addig a túlzásba vitt sportolás gátja is lehet a sikernek. Az orvosok szerint az intenzív edzések befolyással lehetnek a hormontermelésre és a menstruációs ciklusra is, alacsony progeszteron szintet kiváltva. Akár a megtermékenyült petesejt beágyazódását is megakadályozhatja.

2 – Magas stressz szint

A stressz csökkenti a progeszteron szintet, amely a terhesség megtartásáért felelős hormon a szervezetben. Egyes nők ellenállóbbak az őket ért stresszhatásokra, míg mások érzékenyebbek. Ha sok ideje próbálkoztok a babával, de nem akar összejönni, akkor a stresszt is fontos számításba venni.

3 – Életkor

Egy nő meghatározott számú petesejttel jön a világra, amelyek minősége idővel “romolhat”. A 20-as éveiben egy nő esélye a teherbeesésre 25-30% minden egyes hónapban. Ez 40 évesen már csak 5%.

Természetesen nem lehetetlen teherbe esni 40 évesen vagy afölött sem, viszont az esélyekkel tisztában kell lenni és kitartónak kell maradni.

4 – Egészségtelen testsúly

Nem csak a túlsúly, a soványság is gátja lehet a teherbeesésnek. Az ideálistól eltérő testsúly a terméketlenséggel kapcsolatos esetek nagyjából 12%-áért felelős. Mindkét esetben zavart szenvedhet a hormontermelés és a menstruációs ciklus.

5 – Bizonyos kemikáliák hatása

Kutatók szerint bizonyos vegyületek, mint a ftalátok és parabének hormontermelési zavarokat válthatnak ki. Miközben ezek az anyagok laboratóriumi körülmények között biztonságosnak bizonyulnak, soha nem tudhatjuk, hogy hosszú távon milyen hatással lehetnek akár a termékenységre és a nemzőképességre is.

5 dolog, amellyel támogatható a teherbeesés

1 – Jóga

Nem csak egy remek módszer arra, hogy mozgásban tartsd magad túledzés nélkül, de a termékenységet is fokozhatja. A jóga csökkenti a stressz szintet, a szorongást, amelyek negatívan hatnak a termékenységre, ugyanakkor egyes pózok fokozzák a medencei vérkeringést is.

2 – Óvatosan a hüvellyel érintkező termékekkel

Bizonyos termékek a hüvelyi pH-t befolyásolják, és kedvezőtlen környezetet teremtenek a fogamzáshoz. Például a hüvelyi irrigálás hozzájárulhat a hüvelyi fertőzések kialakulásához. A nem megfelelő síkosító is gondot okozhat, ezért érdemes fogamzásbarát típust választani.

3 – Változatos, kiegyensúlyozott étrend

Tartsd magad távol a gyorséttermi ételektől és a cukros innivalóktól, legyen minél színesebb a tányérodon lévő étel, egyél rostban gazdag élelmiszereket, sok zöldséget és desszertként gyümölcsöt fogyassz. Használj rendszeresen fahéjat, amely támogatja az ovulációt és a menstruációs ciklus szabályosságát.

4 – Egészítsd ki az étrendedet bizonyos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, zsírsavval

Bizonyos tápanyagok elégtelen bevitele csökkentheti a teherbeesés valószínűségét, mivel ezek nagyobb szerepet játszanak a fogamzásban. Ilyenek a:

  • folsav – a korai terhességben a baba egészséges fejlődéséért is nagyban felelős
  • cink – befolyásolja a petesejtek minőségét és fokozza megtermékenyülési esélyüket
  • omega-3 zsírsav – az általános egészséget javítja, csökkenti a gyulladásokat, javítja a szív-érrendszer egészségét
  • vas – megelőzi az ovuláció elmaradását és növeli az energiaszintet

5 – Kevesebb koffein

Nem kell teljesen feladnod a kávéfogyasztást, de fontos, hogy limitáld a bevitelt. Napi 2 csészénél többet ne fogyassz. Az energiaitalokról pedig jobb lenne lemondanod. Ne feledd, hogy egyes teákban, csokoládéban, kakaóban is van koffein.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés