Kezdőlap EGÉSZSÉG 3 dolog, amit eddig sehol nem olvastam a kurkuma fogyasztásáról! Ez nagyon...

3 dolog, amit eddig sehol nem olvastam a kurkuma fogyasztásáról! Ez nagyon meglepett!

A kurkuma egy nagyon sokoldalú fűszernövény, ami számos területen, többek között a konyhában, a szépségápolásban, sőt még az egészségügyben is felhasználható.

A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerű szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele.

Van azonban néhány fontos dolog, amit sokan nem tudnak a fogyasztásával kapcsolatban, pedig nagyon hasznos lehet!

Keverjük el fekete borssal

Ha valaki egy nagyobb mennyiségű kurkumát vesz be, egy órán belül elvégzett véranalízisek nyomán, annak jelenléte alig érzékelhető szervezetünkben. Ennek oka, hogy a májunk önmagában nagyon nehezen tudja feldolgozni. Ha viszont egy negyed teáskanál fekete borssal keverjük el, akkor a kurkuma sokkal könnyebben szívódik fel a vérben.

Keverjük el egészséges zsírokkal

A kurkuma egy zsírban oldódó anyag, ezért a könnyebb felszívódás érdekében ajánlott valamilyen növényi zsírral, vagy olajjal elkeverni. Ha kókusz, vagy olívaolajjal keverjük el akkor a májat nem terheli, és rögtön a véráramba, és a nyirokkeringésbe kerül.

A meleg növeli a kurkuma hatékonyságát

Könnyebben hasznosítja a szervezet a kurkumát, ha egy kevés olajfürdőben felmelegítjük, úgy, hogy közben legyen lefedve. Ajánlott minden főtt, még meleg ételhez egy kanálnyi kurkumát keverni.

A friss kurkumából naponta 1,5-3 grammot ajánlott fogyasztani. Szárított, és porított formában pedig 1-3 gramm a megfelelő mennyiség.

loading...