Kezdőlap EGÉSZSÉG 3 betegség, mely leginkább a 45 év feletti nőket veszélyezteti!

3 betegség, mely leginkább a 45 év feletti nőket veszélyezteti!

Egy nemrég végzett holland kutatás alapján megállapították, hogy kettőből egy nő, és háromból egy férfi veszélyeztetett a különböző neurológiai betegségek, mint például a stroke, demencia, vagy Parkinson-kór kialakulása által.

 

A tanulmány a Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatri szaklapban arról számolt be, hogy 12 102 45 évet betöltött személy részvételével végezték a kutatást 1990 és 2016 között.

Ez idő alatt 5291 személy hunyt el, és 1489 szenvedett súlyos demenciától, nagy részük a Parkinson-kór következtében.

A kutatók szerint a betegség kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csak nő, és a nők körében nagyobb a gyakorisága.

A nőknek nagyobb hajlamuk van a demencia kialakulására, viszont a férfiak körében elterjedtebb a stroke betegség. A 45 évesnél idősebb nőknél 48 százalék volt az esély arra, hogy a három kórban megbetegedjenek, a férfiaknál 36 százalék.

Mindhárom betegség gyógyíthatatlan, de az egészséges életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyásával, és a rendszeres testmozgás segítségével sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük őket.

Ezen idegrendszeri betegségek költségei a világ éves GDP-jének két százalékát két százalékát teszik ki.


A kutatók hozzátették, hogy a vizsgálat csak európai viszonylatban érvényes, mivel európai származású, várhatóan magas élettartamú embereket vizsgáltak.

Hollandiában a nők esetében az átlagéletkor 83,5 év, a férfiak esetében pedig 81,7 év.

tudasfaja.com

loading...