Kezdőlap EGÉSZSÉG 17 egészségügyi tévhit, amivel mindeddig áltattak minket

17 egészségügyi tévhit, amivel mindeddig áltattak minket

Rengeteg közismert tévhit terjeng, amely nem képes megszűnni. Kevesen tudják megmondani, mely tények igazak és melyek hamisak. Sokan emlegetik, hogy kevés fényben káros olvasni, vagy nyilvános helyen a WC-ülőkére ülve számos kórokozó tapad ránk.

Ez csak kettő, azok közül a tévhitek közül, amelyeket most sorba szedtünk nektek, és amelyekben a legtöbben hisznek is. Érdemes lenne ezeket szépen elfelejteni.

1# A friss termékek egészségesebbek, mint a fagyasztottak

A tanulmányok nem ezt igazolják. Valójában a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek ugyanolyan táplálóak, mint a frissek, mivel a legfrissebb állapotban hirtelen fagyasztják le őket, megőrizve a hasznos tápanyagokat.

2# Az ételek csökkentik a berúgás esélyét

Nos, ez nem teljesen igaz. Ha jóllakottan iszunk, tény, hogy a felszívódás lassabb lesz, de ugyanúgy képesek leszünk berúgni, mint evés nélkül.

3# Várd meg, amíg a fájdalom már elviselhetetlen és akkor vegyél be gyógyszert

A fájdalomcsillapítót már akkor érdemes bevenni, amikor a fájdalmat először érezzük, hiszen hatóidőt is igényel. Ha krónikus állapotról van szó, akkor pedig főleg.

4# Minél nagyobb a súlyod, annál lassabb az anyagcseréd

Tudósok bizonyították, hogy a túlsúlyos embereknek jóval gyorsabb az anyagcseréjük, mint a vékony társaiknak.

5# Gyenge fényben olvasni káros a szemre

Nyilvánvalóan könnyebb jól megvilágított helyen olvasni, de gyengén megvilágított tér csak nehezíti az olvasást, a szemre nincs káros hatása.

6# A képernyők fénye károsítja a szemet

Nehéz lenne számítógépek és telefonok nélkül elképzelni a mindennapokat. A számítógép képernyője olyan kis mennyiségben sugározza a fényt, hogy az nem károsíthatja az egészséget. A szemek romlásához nem sok köze van.

7# Sampon + balzsam = egészséges hajvégek

Nem létezik olyan drága készítmény, amely a töredezett hajvégekre megoldást nyújtana. Egyetlen eszköz van, amivel megszabadulhatsz tőle és valószínűleg van egy belőle a fiókodban. Ez nem más, mint az olló!

8# A férfiak minden 7 másodpercben a szexre gondolnak

Ha ez valóban így lenne, akkor nem lennének képesek dolgozni, edzeni vagy egyáltalán normális életet élni. Bár valóban többet gondolhatnak a szexre, mint a nők, de a 7 mp erős túlzás.

9# Az emberi szervezet képes antibiotikum rezisztenciát kialakítani

Erre  a baktériumok képesek, mivel rájuk hatnak ezek a szerek. Ezért van az, hogy egy túl régóta alkalmazott készítmény már nem hat úgy, ahogy kellene.

10# A C-vitamin megakadályozz a náthát és az influenzát

Az igaz, hogy a C-vitamin rendszeres szedése erősíti az immunrendszert, de nem képes megakadályozni minden esetben egy közelgő betegséget és a tüneteket sem enyhíti.

11# A vízben az ujjak azért ráncosodnak, mert beszívják a nedvességet

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a bőröd szívja magába a nedvességet, akkor tévedtél. Ilyenkor az történik, hogy a bőrben az erek összehúzódnak, ami egy akaratlan idegrendszeri reakció.

12# Ha mérgezőt nyelsz le, jobb meghányatni magad

Nem minden esetben lehet ez jó megoldás. Helyette azonnal keress fel egy szakembert, aki megmondja, hogy mit tegyél pontosan. Sok mérgező anyag több kárt tehet felöklendezve, mint a gyomor savas közegében.

13# A sebek nyalogatása biztonságos

Ha neked is megvan ez a szokásod, jobb, ha elhagyod. Minden alkalommal, amikor nyílt sebet nyalogatsz, kórokozókat juttathatsz be a sérült szövetbe a nyáladdal.

14# A hideg zuhany segít kijózanodni

Lehet, hogy melegebbnek érzed magad alkohol hatására és másnaposan is, de az alkohol valójában csökkenti a testhőmérsékletet. A hideg zuhanyzás akár hipotermiához és ájuláshoz is vezethet.

15# A szívroham súlyos fájdalommal jár

A szívrohamok túlnyomó többsége tünetek nélkül vagy enyhébb tünetekkel jelentkezik, amelyeket a szívrohamon átesettek fogfájdalom erősségűnek írtak le vagy gyomorégéshez hasonlítottak.

16# Hidegben könnyebb elkapni az influenzát

Ez egy általános tévhit. Hideg időben nem könnyebb elkapni semmit. A gyengült immunrendszer az oka annak, hogy valamilyen fertőző betegséget elkapunk, mivel kevésbé tudunk védekezni a kórokozókkal szemben.

17# A joghurt segíti az emésztést

A boltokban kapható joghurtokban valóban vannak élő baktériumok, de nem számottevő mennyiségben, sőt, egyes joghurtok egyéb adalékanyagokkal is tele vannak és magas a cukortartalmuk, ami egyáltalán nem tesz jót az egészségnek.

tudasfaja.com

loading...